Hlavní obsah

Nejedlého cesta do Ruska mohla ohrozit bezpečnostní zájmy státu, uvedl výbor

Foto: Senat.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Senátní zahraniční výbor se ve svém stanovisku ostře vymezil proti cestě prezidentova poradce Martina Nejedlého do Ruska.

Článek

Cesta prezidentova poradce Martina Nejedlého do Moskvy byla podle senátního zahraničního výboru opakovaným porušením zásad jednotné zahraniční politiky. Agendu hlavy státu projednávala osoba bez řádné smlouvy, bezpečnostní prověrky a bez součinnosti s vládou, která za zahraniční politiku ČR nese odpovědnost, konstatoval dnes výbor na návrh svého předsedy Pavla Fischera (nezávislý).

Kancelář prezidenta republiky nezajistila patřičnou součinnost s vládou, čímž mohla ohrozit bezpečnostní zájmy státu, shodl se výbor. Vyzval vládu a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), „aby z této situace vyvodili důsledky a napříště důsledně zajišťovali úřadu prezidenta patřičnou úroveň bezpečnosti a nezbytnou součinnost“.

Nejedlý do Moskvy odcestoval koncem minulého týdne s diplomatickým pasem, Ministerstvo zahraničí nebylo předem o programu a účelu cesty informováno. Nejedlý následně diplomatům sdělil, že jednal s poradcem ruského prezidenta Jurijem Ušakovem o tématech v gesci prezidentské administrativy. Mluvilo se i o přípravě budoucího setkání prezidentů Miloše Zemana a Vladimira Putina, řekl v úterý poslancům Petříček.

Ministr také uvedl, že příprava Nejedlého cesty do Ruska nebyla standardní. Záležitost chtěl probrat s ředitelem hradní diplomacie a současně vládním zmocněncem pro konzultace s Ruskem Rudolfem Jindrákem, který podle Fischera o misi také nevěděl. Bývalý diplomat Fischer označil za nemyslitelné, aby někdo s diplomatickým pasem jednal, aniž o tom Ministerstvo zahraničí vědělo.

Nejedlý už před cestou řekl, že v Rusku nehodlá jednat o tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Mezi možnými uchazeči je ruská firma Rosatom. Nejedlý se podle serverů v roce 2017 tajně setkal s šéfem Rosatomu Alexejem Lichačovem, upozornil Fischer.

Výbor se také s bývalým ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) a nynějším šéfem Národního bezpečnostního úřadu Jiřím Langem věnoval v obecné rovině informaci, podle níž si Zeman vyžádal od kontrarozvědky jména ruských agentů v Česku včetně prováděných operací. Podle Langa je třeba prověřit únik takové informace, který by byl posuzován jako trestný čin nebo přestupek. O hodnověrnosti informace nechtěl spekulovat.

Fischer uvedl, že si od premiéra Andreje Babiše (ANO) vyžádal dokument, který se Zemanových úkolů pro BIS týká. Babiš chtěl znát důvod. S dalším projednáním výbor počká na závěry sněmovní komise pro kontrolu BIS. K tématu by se mohl vrátit příští týden v souvislosti s projednáváním zprávy o loňské činnosti BIS.

Reklama

Související témata:

Doporučované