Hlavní obsah

Nejedlý měl Belveder, Mynář místo pro 250 lidí. A co Hrad nabídl do podhradí?

Má veřejnost stejné podmínky jako prezidentův kancléř? Akce Mýdlo na Hradě přináší odpověď.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Zatímco organizátor akce Mýdlo na Hradě si může pozvat maximálně 150 lidí, hradní kancléř Vratislav Mynář jich mohl mít o stovku více.

Článek

Má veřejnost stejnou možnost užívat prostory v areálu Pražského hradu jako prezidentovi nejbližší spolupracovníci?

Tuto veřejně sdílenou pochybnost se rozhodl prověřit režisér Petr Horký poté, co v Jižních zahradách hradu oslavil v červnu své padesátiny prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Režisér si také chtěl pronajmout na Hradě místo pro velkou akci, byl však odmítnut. Má pocit, že Hrad mu stanovuje jiné podmínky než svým vlivným úředníkům.

Povolujeme 150 lidí 

Hrad Petru Horkému sdělil, že jeho akce s názvem Mýdlo na Hradě může mít maximálně 150 lidí. Tolik hostů se podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka zúčastnilo oslavy Mynářových narozenin.

„Stejné podmínky měl pan kancléř. Na tom není nic zvláštního. A není náš problém, že pořadatel akce Mýdlo na Hradě odmítl stejné podmínky jako měl pan kancléř,“ řekl pro Seznam Zprávy Ovčáček.

Redakce má k dispozici smlouvu prezidentova kancléře se Správou Pražského hradu, podle níž si Vratislav Mynář mohl do prostor pod Býčím schodištěm a Jižními zahradami pozvat až 250 lidí. Překročení tohoto počtu o deset procent by podle smlouvy bylo považováno za hrubé porušení podmínek.

Pokud by Horký měl další podmínky stejné jako kancléř Mynář, měl by mít zajištěn veškerý úklid v prostoru, ozvučení, zapůjčení potřebného počtu stolů a židlí. A v době akce by byl prostor v areálu Hradu uzavřen.

Režisér vybral na pořádání akce zhruba 900 tisíc korun a na počtu hostů navzdory zamítavému postoji Hradu zatím trvá.

Nejedlý měl i letohrádek

Nechce ji ani přemístit do Královské zahrady, kam by si podle Ovčáčka mohl pozvat až 600 lidí.

Jde o prostor, kde měl minulý rok oslavu poradce prezidenta Martin Nejedlý, který však mohl navíc využívat i Letohrádek královny Anny.

„Proboha, co více chtějí pořadatelé míti,“ uvedl Ovčáček. „Nabídli jsme absolutně férové podmínky. Variantu pro větší počet lidí. Nechápu, proč pohrdají Královskou zahradou,“ doplnil mluvčí Hradu.

Petr Horký však argumentuje tím, že se chtěl se svými hosty setkat právě tam, kde měl oslavu kancléř Mynář.

Není proto jasné, jestli se jeho akce uskuteční, i když sám režisér říká, že zájem je takový, že by bylo škoda ji zrušit.

„Mám obrovskou chuť to když tak uspořádat někde jinde,“ prohlásil.

K tomu by ale potřeboval souhlas těch, kteří mu na uspořádání akce přispěli.

Reklama

Doporučované