Hlavní obsah

Nejedlý se vrátil z Ruska. Potvrdil, že jednal s Putinovým mužem

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Martin Nejedlý.

Reklama

Prezidentův poradce se v Moskvě sešel s Putinovým poradcem pro zahraniční politiku, tím je Jurij Viktorovič Ušakov. Tématem schůzky měla být mimo jiné plánovaná schůzka prezidenta Zemana s Putinem.

Článek

Prezidentův poradce Martin Nejedlý se vrátil z pracovní návštěvy v Moskvě, kam jej vyslal prezident Miloš Zeman. Nejedlý to řekl Deníku N s tím, že jednal s jedním z hlavních Putinových poradců. „Ano, jednal jsem s panem Ušakovem,“ uvedl. Z jednání dle jeho slov nechal vypracovat zápis, který dostane Ministerstvo zahraničí.

Třiasedmdesátiletý Jurij Viktorovič Ušakov je Putinovým poradcem od roku 2012, píše Deník N, který patřil už do týmu bývalého prezidenta Ruska Borise Jelcina. Po zvolení si ho Putin ve vysokých funkcích nechal a stal se jeho hlavním rádcem v oblasti zahraniční politiky.

O čem přesně spolu jednali, nechtěl Nejedlý Deníku N prozradit. Serveru Respekt.cz už dříve řekl, že chce hovořit mimo jiné o plánované schůzce prezidenta Zemana s Putinem. Ta se má uskutečnit v první půlce příštího roku. Nejedlý také před odjezdem řekl, že v Rusku nebude jednat o tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. O ten se zajímá také ruská firma Rosatom.

Podrobnosti z Nejedlého cesty nyní Hrad předal ministrovi zahraničních věcí. „Ano, pan Nejedlý už je zpět a mám již k dispozici zápis z jednání,“ potvrdil Deníku N ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Nestandardní ale je, že u schůzky nebyl žádný český diplomat. Hrad tak veřejnosti, ale i diplomacii a vládě nemusí prozradit všechny detaily ze setkání.

Petříček nechal prozkoumat Nejedlého pas

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček už dříve uvedl, že v souvislosti s cestou prezidentova poradce Martina Nejedlého nechal prozkoumat jeho diplomatický pas. Ten Nejedlému už v roce 2013 vydal bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kohout.

„Na základě aktuální cesty pana poradce jsem nechal na Ministerstvu zahraničních věcí přezkoumat tuto sedm let starou žádost, podle příslušných vedoucích pracovníků se při jeho vydání postupovalo v souladu se všemi předpisy,“ napsal Seznam Zprávám Petříček.

Petříčka už ve čtvrtek dopoledne vyzval k odebrání pasu pro Nejedlého opoziční poslanec za Piráty Jan Lipavský. Na to Petříček reagoval slovy, že diplomatický pas lze Nejedlému odebrat pouze v případě, pokud skončí ve funkci hradního poradce, nebo ve své funkci spáchá trestný čin.

Reklama

Související témata:

Doporučované