Hlavní obsah

Nejel by do Afghánistánu pro srandu králíkům, vzpomíná kamarád zabitého vojáka

Rozhovor s kamarádem desátníka Kamila Beneše, který zemřel o víkendu v Afghánistánu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Desátník Kamil Beneš byl přímý člověk, který se jen tak něčeho nezalekl. Byl optimistický a usměvavý. Jeho kamarád Zdeněk Jára Seznamu v rozhovoru popsal, jaký byl člověk.

Článek

Desátník Kamil Beneš zemřel o víkendu spolu s dalšími dvěma českými vojáky v Afghánistánu. Jeho kamarád ho pro Seznam.cz popsal jako optimistického člověka, se kterým často hrál fotbal.

„Znali jsme se prakticky odmala, nebyli jsme spolu v nejužší partě, ale hráli jsme spolu fotbal nějakých 10 let a poté jsme se často vídávali na oslavách, akcích jako víkendová chata, plovárna a podobně. Na druhou stranu jsme se nějakých 8 let neviděli, znáte to, vysoká škola, práce v místě studia,” napsal v e-mailu jeho kamarád z dětství.

O tom, že Kamil Beneš nastoupil do armády, se dozvěděl od kamaráda.

„Dobře se znám s bráchou Kamila, samozřejmě znám i jeho rodiče, myslím, že by mě ovšem nepoznali, kdybychom se potkali. Kamil byl ženatý,” napsal o rodině Zdeněk Jára.

V době, kdy byl Kamil Beneš v armádě, se spolu už nevídali.

„Vzpomínek na něj mám více, ovšem vždy se mi jako první vybaví náš poslední zápas v dorostencích. Našeho brankáře tehdy skopl protivníkův útočník. Před zápasem jsme si oba řekli, že když se něco vyprovokuje, půjdeme je zmydlit. To, co nastalo, už asi nemusím více popisovat.“

Tři čeští vojáci v neděli zahynuli na východě Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka, k němuž se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Zhruba osmnáctiletý Afghánec se v jejich blízkosti odpálil, když byli na pěší hlídce nedaleko Bagrámu, kde je největší americká základna v zemi.

Těla trojice mladých mužů dopraví do Česka armádní speciál ve středu na letiště v Ruzyni.

Reklama

Související témata:

Doporučované