Hlavní obsah

Nejen Bryant a jeho dcera. Devět obětí tragické nehody vrtulníku

Foto: Profimedia.cz

Jedno z mnoha památečných míst Kobeho Bryanta a dalších obětí nehody.

Reklama

Nedělní tragická nehoda helikoptéry s hvězdou basketbalu Kobem Bryantem ponořila sportovní svět do smutku. Spolu s ním na palubě vrtulníku zemřelo dalších osm lidí – Bryantova dcera a její spoluhráčky, rodiče doprovázející mladé basketbalistky i Bryantův soukromý pilot. Co nehodu zapříčinilo a kdo byli lidé doprovázející Bryanta?

Článek

Posádka měla namířeno na basketbalové utkání v Thousand Oaks. V Calabasu pilot pravděpodobně nezvládl mlhavé podmínky a vrtulník narazil do příkrého svahu v Los Angeles, píše server Huffpost. Podle policejních informací byly ten den podmínky pro let kvůli mlze nebezpečné, na zemi zůstaly i vrtulníky místní policie.

„Povětrnostní podmínky nesplňovaly základní podmínky pro naše vzlety,“ řekl pro CNN mluvčí losangeleské policie Josh Rubenstein.

Příčina nehody ale zatím není potvrzená, pracuje se s verzí technické závady i chybou pilota.

Podle pilota Kurta Deetze, který s Bryantem létával také, nehodu zapříčinilo spíše špatné počasí než mechanická závada na motoru nebo další technické potíže. „Pravděpodobnost takto katastrofické poruchy dvoumotorového stroje je malá, tohle se nestává,“ řekl pro Los Angeles Times. Vyšetřování navíc komplikuje drsný terén, ve kterém se vrtulník zřítil. Jonathan Lucas z místní vyšetřovací složky odhaduje, že místo budou prohledávat několik dnů.

Newyorský letecký specialista Justin Green tvrdí, že piloti při nízké viditelnosti mohou být snadno dezorientováni a ztrácet přehled o tom, jakým směrem letí. Stroje typu S-76 ale mohou být řízeny i bez nutnosti vizuálních podnětů zvenčí. Právě toho měl pilot podle serveru Daily Mail využít a letět ve speciálním režimu vizuální viditelnosti, který nevyžaduje viditelnost terénu pod helikoptérou. Asistence letištního systému by ale znamenala další čekání pro přistání. Daily Mail tak spekuluje, že na vidinu klidně několikahodinového čekání nemusela posádka chtít přistoupit.

Zpráva o vyšetřování Národní rady pro bezpečnost dopravy se očekává do deseti dnů. Rozhodnutí o příčině může ale trvat i rok nebo déle.

Nehoda se stala v neděli před desátou hodinou ranní místního času. Trosky se rozptýlily na plochu o velikosti fotbalového hřiště.

Nikdo z devíti pasažérů nehodu nepřežil. Mezi oběťmi byl Kobe Bryant, který měl večerní utkání dívčího basketbalového týmu pískat, rodiče a hráčky z týmového klubu, včetně Bryantovy třináctileté dcery Gianny, a pilot helikoptéry.

Kobe Bryant

Osmnáctinásobná hvězda NBA All-star a dvojnásobný olympijský zlatý medailista, který vyhrál pětkrát NBA. V roce 2008 získal také cenu Academy Award za svůj příspěvek ve filmu „Dear Basketball“, krátkém animovaném filmu o jeho vztahu ke hře. Jeho náhlé úmrtí šokovalo sportovní fanoušky po celém světě a neméně pak zasáhlo jeho kolegy z branže. „Nedokážu popsat slovy, jakou bolest cítím. Kobeho jsem miloval, byl jako můj bratr,“ napsal na Twitter Michael Jordan.

Gianna Bryantová

Aby Kobe Bryant udržel linii svých basketbalových nástupců, nemusel mít syna. Bryant měl čtyři dcery a druhá nejstarší z nich, Gianna, se vydala ve šlépějích svého otce. Na její hru byl Kobe patřičně pyšný, v médiích se o ní vyjadřoval, že je „sakra dobrá“. Trenér Los Angeles Sparks Derek Fisher mezi Giannou a Kobem spatřoval paralely, měli „podobné chování i osobnost“.

Foto: Profimedia.cz

Kobe a Gianna.

Gianna byla populární i díky videím, která sdílela ona či její rodiče. V jednom z nejpopulárnějších záběrů představuje triky, které ji naučil otec. Další oblíbené video zobrazuje Giannu na formální akci, kde ve své nabírané sukni a vysokých podpatcích dribluje s míčem.

Gianna byla hráčkou nejlepšího týmu Mamba Sports Academy, který trénoval její otec. V show Jimmyho Kimmela se Bryant nechal slyšet, že jeho dcera „Gigi“ má na to stát se profesionální hráčkou. „Nejlepší věc, která se nám stává… když jdeme ven a lidi mi říkají, musíš mít syna, chlape, měj syna, aby pokračoval v tradici. A Gigi jim na to odpovídá: Hej, o to se postarám já!“

John, Keri a Alyssa Altobelliovi

John a Keri doprovázeli svou dceru Alyssu, která hrála za stejný tým, jako Gianna. John Altobelli byl nejdéle aktivním trenérem baseballového týmu v Orange Coast College v historii. Pod jeho vedením škola během jeho 27 let ve funkci získala více než 700 vítězství.

Foto: Profimedia.cz

Památeční místo Johna Altobelliho v Santa Anna College.

„Alto byl jedním z nejlepších lidí, které jsem kdy potkal,“ vzpomíná jeho kolega. „Kdyby za jeho tým hrál váš syn, choval by se k němu jako k vlastnímu. K dalším trenérům se choval jako k sourozencům a kolegové pro něj byli členové rodiny.“ Altobelli pomohl stovkám hráčů získat stipendium v první divizi. Americká baseballová asociace trenérů ho jmenovala národním trenérem roku.

„Mám zásluhu na spoustě věcech, je to ale týmová práce, všichni táhneme za jeden provaz,“ řekl Altobelli pro Daily Pilot v roce 2017, kdy jeho tým získal šestisté vítězství.

Christina Mauserová

Christina Mauserová byla hlavní asistentkou basketbalového týmu dívek Mamba, do kterého patřila i Gianna a Alyssa. Vedla také kliniku pro WNBA hráčky na Mamba Sports Academy.

Její úmrtí oznámil na svém Facebooku její manžel. Manželé spolu trénovali školní basketbalový tým dívek v Harbour Day School. Christina se během své práce ve škole snažila reformovat tělesnou výchovu, kdy do výuky zapojovala i jógu a pilates.

Ara Zobayan

Mezi oběťmi je i Bryantův osobní pilot, Ara Zobayan.

„S Bryantem vždycky lítal jenom Ara,“ vzpomíná student letectví Darren Kemp na svého učitele. Popsal ho jako vzdělaného a pečlivého instruktora, který se snažil, aby byli jeho žáci úspěšní.

Sarah a Payton Chesterovi

Poslední dvě identifikované oběti jsou Sarah a Payton, matka s dcerou. Payton byla spoluhráčkou Gianny a Alyssy.

Reklama

Související témata:

Doporučované