Hlavní obsah

Nejen čínští roboti. Servery katastru zatěžují čeští exekutoři

Exekutoři čerpají rekordní množství dat z katastru nemovitostí.

Reklama

Exekutoři si loni z katastru nemovitostí vyžádali téměř dvakrát tolik dat než celý zbytek veřejné správy dohromady. Podle katastrálního úřadu to silně zatěžuje jeho IT systém. Exekutoři se brání, že jen dělají svou práci.

Článek

Exekutoři patří mezi rekordmany v čerpání dat z katastru nemovitostí. Za minulý rok si v katastrální aplikaci Dálkový přístup stáhli údaje za 948 milionů korun. Celá veřejná správa, do níž se exekutoři počítají, si stáhla data za 1,5 miliardy korun. Exekutoři se tedy na tomto provozu podílejí z celých 65 procent.

Nikdo jiný z katastru tolik jako exekutoři nečerpal. Například banky si stáhly údaje o nemovitostech za 102 milionů korun, realitní makléři za 17 milionů. Exekutoři navíc za katastrální data neplatí.

„Rozsah využívání služby exekutory je ve zjevném nepoměru k jimi zajišťované agendě, přesto se zatím nepodařilo přijmout účinná opatření k jeho snížení,“ uvedl Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) ve výroční zprávě za rok 2020.

Přetrvávání problému s exekutory potvrdil předseda úřadu Karel Večeře. „Ze strany exekutorů je tu obrovská zátěž na katastrální infrastrukturu. Loni jsme proto opakovaně s exekutory a IT firmami, které jim poskytují servis, jednali o nastavení podmínek,“ řekl šéf ČÚZK s tím, že jednání s exekutory není jednoduché.

Úřad na exekutory tlačí, aby snížili frekvenci opakovaných dotazů. Excesy konkrétních exekutorů při vyhledávání v katastru navíc ČÚZK již řešil i stížnostmi u Ministerstva spravedlnosti, které nad exekutory vykonává dohled.

Exekutoři s kritikou nesouhlasí. „Je nutné zdůraznit, že aktuálně je vedeno více než 4,3 milionu exekucí pouze na fyzické osoby. U každé je potřeba v exekuci ověřit, zda má nemovitou věc či nikoli a v případě, že ano, pak se postupuje dále,“ sdělila mluvčí Exekutorské komory ČR Lenka Desatová.

„S ohledem na velikou míru elektronizace činnosti soudních exekutorů je logické, že vytěžují katastr nemovitostí poměrně často. Každý exekutor požaduje součinnost s katastrální úřadem minimálně jednou za půl roku pro každé řízení,“ dodala zástupkyně komory. Exekutoři proto podle Desatové vytěžují katastr v poměru ke své činnosti.

Bezplatný přístup do katastru mají nejen státní organizace, obce a kraje, ale právě i exekutoři, notáři nebo insolvenční správci. „Na tomto místě je třeba dodat, že Exekutorská komora poskytuje zdarma v rámci součinnosti orgánům moci veřejná data z Centrální evidence exekucí,“ poznamenala zástupkyně komory.

Dálkový přístup do katastru je placená služba, která uživatelům na rozdíl od bezplatného nahlížení garantuje úplnost a správnost zobrazovaných údajů. Bezplatné a anonymní nahlížení do katastru plánoval ČÚZK od poloviny června kvůli extrémnímu zatížení svých systémů ze strany různých robotů zrušit. Nakonec se ale úřad rozhodl službu zachovat a robotům čelit pomocí tzv. testu CAPTCHA.

Reklama

Doporučované