Hlavní obsah
Online

Nejen Karviná. Ohniska jsou na Mělnicku či ve Vlčnově. Starosta je v karanténě

Demonstrace v Ostravě proti zpřísnění protiepidemických opatření.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- V neděli přibylo v Česku 90 nových případů koronaviru. V sobotu a předchozích čtyřech pracovních dnech přesahoval přírůstek stovku. Aktuálně tak je v Česku 4826 nemocných.

- Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na 100 000 obyvatel zhruba 47 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to téměř 37 nakažených na stejný počet lidí. Postiženo je ale také Uherskohradišťsko a Mělnicko, které hlásí 23 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku už je dvacet nakažených.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval ředitelku krajské hygienické stanice v Ostravě Pavlu Svrčinovou, aby zvážila rezignaci. Nezvládá prý komunikaci. Svrčinová tvrdí, že na okamžité vyhlášení mimořádných opatření na severní Moravě tlačil sám ministr.

- Na 1500 lidí v Ostravě protestovalo proti způsobu komunikace vlády a tamní hygienické stanice při zavádění mimořádných opatření v Moravskoslezském kraji. Ministra Vojtěcha vyzvali k rezignaci. Ten to odmítl.

  • Chystá se demonstrace

    V Ostravě navečer proběhne demonstrace za rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. „Chápu, že pro občany tohoto kraje je to otravné, ale podívejme se na tu hrozbu, která by tady mohla být. Prosím občany, aby byli trpěliví. Pokud se situace zlepší, opatření budou promptně přehodnocena,“ komentoval to Vojtěch. Rezignovat by podle svých slov měl spíš ve chvíli, kdyby v této situaci neudělal žádná opatření.

  • Podpora pomůže spíš malým hoteliérům, říká asociace

    Podpora z programu COVID ubytování, kterou dnes schválila vláda, je podle Asociace hotelů a restaurací ČR nižší, než se navrhovalo, ale připravena byla rychle a pomůže hlavně malým a středním podnikům. Ty v ubytovacích službách podle AHR převažují. Podle kategorie a třídy ubytovacího zařízení jim bude přiznán příspěvek od 100 do 330 korun za pokoj a noc. Vláda na podporu vyčlenila 3,3 miliardy korun.

  • V Moravskoslezském kraji je nákaza v domovech důchodců

    Krajská hygienická stanice v Moravskoslezském kraji k dnešnímu večeru evidovala 3 712 lidí nakažených novým typem koronaviru. Hygienici na svém webu rovněž upozornili, že šetří nákazu v sociálních zařízeních v Havířově a v nemocnici v Bohumíně. Na obou místech plánují zítra otestovat desítky lidí.

  • Ministr Vojtěch považuje výzvy k rezignaci za neadekvátní

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) považuje výzvy k rezignaci, které zazněly na dnešní demonstraci v Ostravě, za neadekvátní. Na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že jeho rolí je bojovat s epidemií covid-19. Opatření přijatá pro Moravskoslezský kraj byla podle něj nezbytná, chyba ale byla v komunikaci ze strany krajské hygienické stanice a její ředitelky Pavly Svrčinové, uvedl.

    „Nevidím důvod, proč bych měl odstupovat. Moje role jako ministra zdravotnictví je bojovat s epidemií covid-19,“ řekl Vojtěch. Povinností jeho i hygieniků je podle něj přijímat opatření, která zabrání šíření nákazy.

  • Takhle začíná totalita, upozorňují lidovci na omezení volebního práva

    Opozice hlasitě kritizuje nápad vlády, který by zamezil lidem v karanténě kvůli koronaviru volit v podzimních krajských a senátních volbách. Nyní se ozvali lidovci. „Lidé by tak přišli o své ústavní nezpochybnitelné právo volit. Takhle začíná totalita,“ komentoval, podle něj extremistický, návrh vlády europoslanec a místopředseda Tomáš Zdechovský.

    „Vláda musí zařídit, aby lidé s volební právem mohli splnit svou občanskou povinnost, jinak nepůjde o férové a svobodné volby,“ dodal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

  • Vláda schválila pomoc hotelům, které musely být uzavřené

    Vláda dnes odpoledne rozhoda o finanční pomoci provozovatelům hotelů, které musely kvůli bezpečnostním nařízením zůstat na jaře až 72 dnů zavřené. Dostanou až 330 korun za pokoj a noc. Více v článku.

  • Podnikatelé v kultuře dostanou miliardu

    Organizátoři kulturních podniků, kteří kvůli koronaviru museli své akce zrušit nebo přesunout a nepobírají dotace od státu, budou moci čerpat peníze z programu podpory podnikatelům v kultuře, který předložila společně ministerstva průmyslu a kultury. Vláda program, v němž by měla být téměř miliarda korun a měl by pořadatelům a organizátorům kompenzovat 50 procenty náklady za zrušené či odložené akce, dnes schválila.

  • Demonstranti volají po rezignaci Adama Vojtěcha

    Demonstranti v Ostravě dnes v některých projevech vyzvali k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Kritizují komunikaci vlády a krajské hygienické stanice při zavádění protikoronavirových opatření.

    „Chceme kompetentní komunikaci od kompetentních lidí a ne tu blamáž, která se tady děje,“ řekl občanský aktivista Luděk Bajgar. „V tuto chvíli požadujeme demisi ministra zdravotnictví,“ dodal. Lidé jeho projev ocenili potleskem a skandováním „Demisi, demisi“. Vojtěch ale již dříve uvedl, že rezignovat nehodlá. V neděli naopak řekl, že by setrvání ve funkci měla zvážit ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

  • Jsme pro vládu snadný cíl, stěžují si zvukaři

    „Měl jsem během srpna a září pracovat na osmi hudebních akcích, ale kvůli chaosu, který vyvolala hygienická stanice, byly téměř všechny naplánované kulturní akce zrušeny,“ řekl na demonstraci v Ostravě zvukař z Hlučínska.

    Kromě něj si na chaotickou komunikaci stěžovali i další demonstranti, kteří volají po rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

  • Každý si tady přihřívá politickou polívčičku, tvrdí bývalý horník

    „Odpracoval jsem v dolech dvacet let a když jsem se dozvěděl, že v dolech OKD je koronavirus, tak jsem si řekl, že to je velký problém,“ řekl na ostravské demonstraci bývalý horník. Podle něj je prostředí v dolech velmi specifické a není možné, aby byla dodržena veškerá opatření.

    „Kompetentní odborníci měli ihned říct, jak se má postupovat, ale to se nestalo. A já stále čekám, kdy se někdo kompetentní konečně objeví. Všichni se jenom osočují a každý si tady přihřívá svou politickou polívčičku,“ uvedl bývalý horník.

  • Vzali nám právo na informace. Z minuty na minutu vše změnili, říká protestující

    Demonstrantům vadí způsob, jakým krajská hygiena v pátek oznámila protiepidemická opatření na celý Moravskoslezský kraj. „Jela jsem v pátek na festival, kde jsem měla účinkovat a najednou se z minuty na minutu dozvím, že se nic nekoná. Nikdo nevěděl, proč. Nic nebylo ani vysvětleno,“ řekla jedna z účastnic demonstrace v Ostravě. „Vezmou nám právo na informace a z minuty na minutu rozhodnou o životech lidí v celém kraji,“ doplnila.

    Zpřísněná opatření a rychlost zavedení kritizovali například pořadatelé zrušeného festivalu Colours of Ostrava. Náhlé snížení hranice účastníků hromadných akcí z 1000 na 100 znemožnilo pokračování NeFestivalu, který měl v Ostravě nahradit právě Colours of Ostrava.

  • Informační chaos a neschopnost vlády. Lidé v Ostravě vyšli do ulic

    Lidé se rozhodli vyjít do ulic, poté co Krajská hygienická stanice v pátek zpřísnila opatření související s pandemií koronaviru. Mimořádná opatření začala navíc platit prakticky bezprostředně po vyhlášení. Lidé tak musí v celém kraji nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Akcí se může účastnit nejvíc 100 lidí. Bary a restaurace jsou v noci zavřené. Opatření se dotkla například pořadatelů, kteří museli obratem zrušit své připravené akce.

    Podle organizátorů demonstrace odpovědné orgány dlouhodobě podceňovaly situaci na Karvinsku a nekomunikovaly o ní s veřejností, kvůli čemuž v kraji vznikl informační chaos. „Při řešení tak komplikovaných otázek je ale třeba koordinace celé vlády, žádáme tedy i vládu ČR k okamžité demisi, především proto, že prokázala absolutní nekompetentnost řídit stát a jeho části v krizových situacích,“ napsali organizátoři na facebooku.

  • V Ostravě začala demonstrace

    V Ostravě začala demonstrace zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji, postup hygieniků a státu.

  • Hygienici zrušili mimořádná opatření zavedená na Jihlavsku

    Hygienici zrušili k pondělním 15:00 mimořádná opatření zavedená ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku kvůli vysokému počtu nemocných s covidem-19. Opatření platila necelé dva týdny. V obci se v červenci prokázalo 20 nemocných, řekla ČTK starostka obce Martina Lisová.

    Podle Aleny Dvořákové, šéfky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina, se situace ve Větrném Jeníkově uklidnila. „Někteří lidé jsou ještě doma v karanténě, někteří půjdou na druhé testy a některým končí karanténa a nemoc a dostávají se do života,“ řekla starostka Lisová.

    První případ koronavirové nákazy prokázaly ve Větrném Jeníkově testy 3. července. Příznaky pociťovali i další lidé. Hygienici dohledali desítky kontaktů každého z nakažených. Nemocné potvrdili i mimo obec.

  • Situace na Kutnohorsku se uklidňuje

    Situace s koronavirem na Kutnohorsku se uklidňuje, za víkend přibyly v souvislosti s církvickým ohniskem dva případy a dnes nikdo. Celkem tak bylo potvrzeno 55 nakažených, z toho sedm lidí je už uzdravených. Pokud příznivý trend vydrží, mohla by se zrušit mimořádná opatření, řekla dnes ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

    Koronavirus se objevil v Církvici počátkem měsíce v pobočce firmy HR Partner CZE, její provoz byl uzavřen. Původně bylo nakažených 13, pak začali přibývat další. Onemocněli také tři lidé na kutnohorském pracovišti firmy Foxconn. Dnes dopoledne měli hygienici hlášeno šest uzdravených a odpoledne již sedm. „Takže aktuálně máme nemocných 48,“ uvedla mluvčí.

  • V ostravské nemocnici je 24 lidí s covidem

    V péči Fakultní nemocnice Ostrava, která je největším zdravotnickým zařízením v Moravskoslezském kraji, je aktuálně 24 lidí s covid-19. Nejmladší pacient je ročník 1985, nejstarší ročník 1935. Těžký průběh onemocnění je u čtyř pacientů, kteří jsou napojeni na plicní ventilaci, z toho jeden na přístroji pro podporu mimotělního oběhu ECMO.

  • Slovácké slavnosti vína nebudou

    Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se letos v Uherském Hradišti neuskuteční. Organizátoři přistoupili ke zrušení 18. ročníku akce, kterou každoročně navštěvují tisíce lidí, kvůli epidemiologické situaci v regionu. Slavnosti se měly uskutečnit 12. a 13. září. Dny otevřených památek v rámci Dnů evropského dědictví zůstanou ve stejném termínu zachovány.

  • Ostrava, napsal někdo Vojtěchovi před ministerstvo

    Před budovou ministerstva zdravotnictví na pražském Palackého náměstí se objevil velkými písmeny psaný vzkaz „Ostrava“. Nápis už začal čistit úklidový vůz.

    Nápis před ministerstvem zdravotnictví.

  • Opatření v Jeníkově možná skončí už tento týden

    Opatření nařízená hygieniky kvůli šíření nemoci covid-19 ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku by mohla skončit ještě tento týden. Situace se tam po více než 14 dnech zlepšuje. První případ koronavirové nákazy prokázaly ve Větrném Jeníkově testy 3. července. Podle informací na webu obce byla nemoc prokázána u 18 lidí z Jeníkova, nemocní se potvrdili i mimo obec. Zatím poslední nemocný spojený s Větrným Jeníkovem měl pozitivní test v neděli.

  • ČT: Ve Vlčnově je nakažený i starosta

    Podle ČT se nákaza ve Vlčnově, kde je pozitivních 20 lidí, dostala i na radnici. Jedním z nakažených je starosta.

Reklama