Hlavní obsah

Nejen Květuška či Broučci. Nahlédněte do poetického světa Jiřího Trnky

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Výstava k padesátiletému výročí úmrtí Jiřího Trnky v galerii GASK.

Reklama

Kutnohorská galerie GASK uspořádala k padesátiletému výročí úmrtí Jiřího Trnky multimediální projekt V zahradách imaginace. Připomíná tvorbu jedinečného českého výtvarníka, ilustrátora, spisovatele, sochaře, scenáristy, loutkáře, kostýmního výtvarníka a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu.

Článek

Výstava se skládá ze dvou částí. Ta první se snaží přiblížit Trnkovo dílo tak, jak ho chápal autor sám. Představuje jeho „vážnou“ stránku, ve které se často vyjadřoval k tématům, jako je dehumanizace lidského společenství, vztah člověka a techniky či otázka umělecké svobody v totalitním režimu. Skládá se z pečlivě vybraných exponátů, které mapují hlavní tvůrčí oblasti Trnkovy tvorby a je doplněna o scénografické prvky, které odhalují, co návštěvníky čeká v části druhé.

Ta pak má ambici přiblížit Trnkovu tvorbu nové mladé generaci. Autoři výtvarného řešení výstavy plně respektují odkaz autora, ale s vědomím, že by pouhé mechanické vizuální přenesení postav knihy do výstavního prostoru neuspokojilo současnou generaci dětí, budují autorovy myšlenky pomocí moderních technologií. Je jimi například řada komponovaných audiovizuální projekcí a interaktivních instalací, které rozvíjejí příběh hlavních aktérů tak, aby v plné šíři vynikla výtvarná a literární kvalita předlohy.

Do této interaktivní části patří také celé půdní patro galerie, kde se nachází projekt „Trnkova zahrada 2“. Návštěvníci zde mohou do Trnkových příběhů přímo vstoupit a v prostorné instalaci se stát účastníky jeho kouzelného iluzorního světa, který chtěl diváka bavit, překvapovat a uvádět v úžas.

Výstava v galerii GASK v Kutné Hoře potrvá do 22. března 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované