Hlavní obsah

Nejen letadla, ale i autobusy. Po ČSA ruší spojení s Itálií i RegioJet

Foto: Student Agency

RegioJet přestává jezdit do italských měst Milán, Řím a Benátky.

Reklama

Koronavirus přiměl dopravní společnosti, aby sáhly do svých jízdních řádů. Přijdou o miliony v tržbách za jízdné.

Článek

Autobusový dopravce RegioJet oznámil, že dočasně omezí svoje spoje s Itálií. „Provoz veškerých autobusových spojů RegioJet bude s účinností od konce tohoto týdne do odvolání pozastaven. Jedná se o autobusové linky Praha–Brno–Benátky–Řím a zpět a Praha–Milán a zpět,“ sdělil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Regiojet tak učinil podobný krok jako aerolinky ČSA, které zastavily přímé letecké spojení se dvěma italskými městy, Milánem a Boloňou.

RegioJet doplnil, že ruší stornopoplatky u všech jízdenek zakoupených do Itálie a z ní, a to zatím pro všechny cesty s termínem jízdy do 31. 3. 2020. Poslední pravidelný autobusový spoj RegioJet do Itálie bude odjíždět v pátek tento týden.

České aerolinie přerušily lety do Milána a Boloni zatím do 6. dubna, sdělila ČTK mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Dopravce už minulý týden pozastavil kvůli šíření nákazy i linku do jihokorejského Soulu.

Vláda dnes rozhodla, že kvůli šíření koronaviru zastaví všechny lety z Jižní Koreje. Plánuje také omezení letů z Milána, Benátek, Boloni a Bergama. O přerušení letů ze severu Itálie jedná vláda s Evropskou komisí. Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny.

Další případné úpravy provozu budou záviset na situaci a doporučení Bezpečnostní rady státu. Cestujícím zrušených letů ČSA vrátí peníze nebo jim pomohou s přesměrováním na lety jiných dopravců.

Podle statistik Letiště Václava Havla cestovalo v lednu na třech linkách do Benátek přibližně 9 900 pasažérů, na dalších třech linkách do Milána pak 36 500 lidí a do Boloni kolem 7 300 cestujících. Pražské letiště má přímé spojení do dalších 12 italských měst, do nich by však lety zatím být přerušeny neměly. Itálie patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším destinacím, loni bylo podle statistik pražského letiště na těchto linkách v Praze odbaveno více než 1,46 milionu cestujících. Itálie tak byla druhou nejvytíženější zemí po Velké Británii.

Itálie se od minulého týdne v širším měřítku potýká s nákazou Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. V neděli testy v Česku odhalily první tři případy nemoci, všichni tři pacienti přitom pobývali na severu Itálie.

Reklama

Doporučované