Hlavní obsah

Nejen o odvaze. Británie si připomněla první proslov královny

Foto: Profimedia.cz

Princezna Margaret a princezna Alžběta před 80 lety.

Reklama

Osm desítek let uplynulo od prvního veřejně vysílaného projevu Alžběty II.

Článek

Tehdy čtrnáctiletá princezna Alžběta se 13. října roku 1940 posadila za mikrofon a poprvé veřejně oslovila národ. Její proslov směřoval k britským dětem a zprostředkovala ho stanice BBC v rámci pořadu Hodina dětí. Po boku jí během nahrávání stála o čtyři roky mladší sestra Margaret.

Slova mladé princezny patřila všem dětem Commonwealthu, z nichž mnohé se v tehdejší době nacházely mimo domov kvůli válce. Z hradu Windsor je společně se sestrou vyzývaly k odvaze a ujistily je, že samy vědí, jaké je to být oddělen od svých nejbližších, informuje britský list The Independent.

„Mohu vám pravdivě říci, že my, děti doma, jsme plné veselosti a odvahy. Snažíme se dělat vše pro to, abychom pomohly našim galantním námořníkům, vojákům a letcům. My sami neseme svůj podíl z nebezpečí a smutku války,“ znělo před osmdesáti lety z rádia.

Projev se uskutečnil na žádost Winstona Churchilla, který během druhé světové války zastával pozici britského premiéra. Jeho cílem bylo podpořit morálku tamní mládeže, kterou zkoušela tehdejší doba. Značná část britských dětí totiž musela opustit teplo rodinného krbu a odjet na venkov, kde byly ve větším bezpečí. Některé dokonce rodiny poslaly do Kanady, Spojených států či Austrálie.

„Má sestra i já máme pocit, že o těchto zemích víme hodně. Náš otec a matka s námi velmi často hovořili o svých návštěvách nejrůznějších částí světa. Není pro nás tedy těžké si představit, jaký život všichni vedete, a myslet na všechny ty nové památky, které vidíte a dobrodružství, která zažíváte,“ povzbuzovala princezna nejen své vrstevníky v zahraničí.

Podle televizního producenta Chrise Granlunda se královnina vysílání stala ústřední součástí britského života. „Nedělá to příliš často, ale když ano, má to opravdový dopad. Má to sjednocující účinek,“ uvedl v dubnu pro web Time.

Právě duben patřil královnině nejčerstvějšímu projevu. V tom se prostřednictvím televizního vysílání obrátila k lidu kvůli koronaviru. Během své povzbuzující řeči pak připomněla Britům právě i svůj první 80 let starý proslov a zdůraznila, že stejně jako tehdy je oddělení blízkých správným rozhodnutím navzdory bolesti, kterou může přinést.

Na již zmiňovaném hradě Windsor strávila královna nejhorší chvíle od vypuknutí nákazy v zemi. Poté cestovala do Skotska či do svého domu ve vesnici Sandringham. Minulý týden ovšem na sídlo zavítala znovu.

„Všichni víme, že nakonec bude vše v pořádku; Bůh se o nás postará a dá nám vítězství a mír. A až mír přijde, pamatujte, že bude na nás, dětech dneška, aby se svět zítřka stal lepším a šťastnějším místem,“ zní jedny z posledních vět osmdesát let starého projevu.

Reklama

Doporučované