Hlavní obsah

Nejen očkování. Izraelský „zázračný lék“ je další nadějí pro boj s pandemií

Foto: Profimedia.cz

Nejen očkování může být zbraní proti covidu-19. Izrael hlásí úspěch v testování léku EXO-CD24.

Reklama

První fází testování prošel izraelský lék na covid-19, který zatím hlásí téměř stoprocentní účinnost. Celkem 29 z 30 pacientů nakažených covidem mohlo po podání léku do tří až pěti dnů opustit nemocnici v Tel Avivu.

Článek

Nejen v očkování se Izrael stává světovým premiantem. V posledních dnech se mluví o úspěšnosti „zázračného léku“ proti covidu-19 EXO-CD24, který vyvinulo telavivské Zdravotní centrum Sourasky patřící pod nemocnici Ichilov. Podle informací izraelského deníku Jerusalem Post devětadvacet z třiceti pacientů ve středně těžkém až těžkém stavu hospitalizovaných v nemocnici Ichilov, opustilo zařízení po třech až pěti dnech. Třicátého pacienta by pak nemocnice měla propustit v následujících dnech.

Za zlepšením jejich stavu má být právě zmíněný lék, jehož autorem je tým pod vedením profesora Nadira Arbera. Léčba využívá exosomy, tedy váčky buněčných substancí, receptorů nebo působků, které jsou obohacené proteinem CD24. Tato kombinace má v těle pacienta zabránit vzniku cytokinové bouře, tedy závažné imunitní reakci, při které tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou poničit jiné orgány.

Exosomy, které jsou zodpovědné za komunikaci mezi buňkami, tak v tomto případě doručí proteiny CD24 do plic, kde celý imunitní systém zklidní, a nedojde tak k přehnané reakci. „Tento protein se nachází na povrchu buněk a hraje dobře známou a důležitou roli v regulaci imunitního systému,“ vysvětlil deníku Jerusalem Post fungování léku doktor Shiran Shapira, spolupracovník profesora Arbera.

Léčivo pacienti inhalují jednou denně po dobu několika minut, to se opakuje celkem pět dní v řadě. Léčba se přímo zaměřuje na plíce, kde při nákaze covidem-19 může dojít k cytokinové bouři. U většiny pacientů, kteří dostávali EXO-CD24, došlo podle lékařů během dvou dnů k výraznému zlepšení. Nemocnice tak vyzvala izraelské ministerstvo zdravotnictví, aby pokročilo v dalších klinických studiích. Po schválení léčiva by tak léčbu bylo možné testovat na dalších pacientech. Lék navíc podle Arbera lze vyrobit rychle a za nízkou cenu. „Přestože vakcíny fungují a v zemi se zatím nešíří žádné mutace, koronavirus tu s námi zůstane,“ řekl Arber deníku Jerusalem Post.

Šéf Zdravotního centra Sourasky Ronour Gamzu způsob léčby označil za „inovativní a sofistikovanou“ a řekl, že výsledky z první fáze testování „nám všem dávají naději v tuto metodu (léčby)“. Dodal také, že osobně pomůže výzkumnému týmu získat povolení od ministerstva zdravotnictví, která jsou potřebná k dalšímu výzkumu.

Nejedná se o první izraelský lék, který ukazuje slibné výsledky při léčbě covidu-19. V loňském roce vědci došli k podobným výsledkům u testování léčiva Allocetra, které vyvinula společnost Enlivex na základě výzkumu vedeného profesorem Drorem Mevorachem. Podobně jako u EXO-CD24 Allocetra slouží k zabránění přehnané reakce imunitního systému. Izraelská společnost Pluristem Therapeutics pak zkoumá použití buněčné terapie, která by moha hrát roli při zmírnění účinků covidu-19 na plíce. Společnost aktuálně provádí klinické testy.

Arber v úterý pro deník The Times of Israel uvedl, že s právě dokončenou první fází testů požádal ministerstvo zdravotnictví o zahájení druhé fáze. Ta by měla poskytnout spolehlivější obrázek ohledně účinnosti léčiva, protože první fáze je značně omezená, zabývá se převážně otázkou bezpečnosti a neprobíhá zde například porovnání s pacienty, kterým lékaři podali jen placebo.

Pokud se úspěšnost a nezávadnost léku potvrdí, mohlo by to podle odborníků znamenat naději pro státy, které nemají přístup k vakcínám. Profesor Arber si pak dokonce vysloužil pozvání do premiérské kanceláře. „Pokud se to podaří, bude to obrovské, prostě obrovské. Má to celosvětový význam. Je to úžasné,“ řekl o výsledcích první fáze testování izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Přeji vám úspěch. Pokud budete něco potřebovat, řekněte a my vám pomůžeme. Tato maličkost může změnit osud lidstva. Je to úžasné. Hodně štěstí,“ dodal na tiskové konferenci Netanjahu.

Izrael na testování léku navíc nebude sám. Po setkání s Arberem hostil Netanjahu řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, který pro klinické testování nabídl účast přední řecké nemocnice, to vše v rámci bilaterální spolupráce. Podle Netanjahua se jedna z prvních otázek jeho řeckého protějšku týkala právě „zázračného léku“. „Zavolal jsem tak profesoru Arberovi a premiér Mitsotakis okamžitě nabídl spolupráci v klinických testech,“ citují Times of Israel Netanjahua.

Země dosud alespoň první dávkou vakcíny proti covidu-19 podle agentury Reuters naočkovala 38 % své devítimilionové populace. Aby se ale v Izraeli znovu zcela otevřela ekonomika, musí poměr očkovaných dosáhnout alespoň 50 procent, vytyčila si Netanjahuova vláda. Izraelský premiér také v úterý uvedl, že 97 procent obětí za poslední měsíc – tedy celkem 1536 – byli lidé, kteří nebyli očkovaní.

Reklama

Související témata:

Doporučované