Hlavní obsah

Nejen pro multimilionáře. Burza menších českých firem se otevírá i běžným investorům

Petr Koblic (vlevo) hovoří o novinkách na trhu Start.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový trh pražské burzy Start nabídne investorům častější možnost obchodování. Nakoupit či prodat akcie menších českých firem bude možné každý měsíc.

Článek

Pražská burza otevřela nový trh Start po letech příprav letos v květnu. Při té příležitosti na něj během prvního obchodního dne vstoupil výrobce bot Prabos a producent materiálů pro 3D tisk Fillamentum. Původně se předpokládalo, že s akciemi upsaných firem se bude moci obchodovat čtyřikrát do roka.

Nyní se ale frekvence obchodování zvýší - od roku 2019 bude probíhat každou druhou středu v měsíci. Další novinkou je, že minimální výše investice se snižuje na 100 tisíc korun z původního doporučení okolo půl milionu korun.

„Ze zkušeností z prvních emisí, které byly relativně menšího objemu, a na základě odezvy klientů našich členů, jsme se rozhodli umožnit emitentovi snížit minimální výši investice od jednoho investora. Investice do menších emisí se tak otevřou daleko širšímu spektru investorů, než tomu bylo doposud,“ říká generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Dosud během dvou prvních obchodních dnů trhu Start akcie nakupovalo a prodávalo několik desítek investorů. Kromě několika málo investorských celebrit, v čele s miliardářem Ondřejem Tomkem, šlo podle Koblice o typické klienty privátního bankovnictví. Tedy lidi, kteří mají k dispozici 30 až 50 milionů korun.

Zpřístupnit upsané akcie širší veřejnosti má i čerstvý vstup správce investičních fondů Conseq na trh Start. Ten zařadí firmy obchodované na Startu do svých dvou fondů. Konkrétně do svého globálního akciového účastnického fondu (který funguje jako doplněk k penzijnímu spoření) a do fondu Conseq Invest Akcie Nové Evropy.

Do titulů z trhu Start hodlá Conseq přesunout 200 až 300 milionů korun, tedy přibližně 5 procent z objemu vyčleněného na akcie tzv. Nové Evropy.

Tím se zprostředkovaně dostanou akcie upsaných firem k desítkám tisíc nových investorů, kteří jsou klienty těchto fondů. „Asi čtyřicet procent českého HDP je generováno malými a středními firmami, proto je vhodné umožnit zdejším investorům do nich investovat,“ zdůvodnil krok člen představenstva Consequ Lukáš Vácha.

„Do budoucna přemýšlíme i o tom, že bychom zřídili speciální investiční fond pro trh Start. To by ale kvůli diverzifikaci vyžadovalo, aby na trhu bylo aspoň deset až dvacet firem,“ dodal Vácha.

V této souvislosti hovoří i Koblic o možnosti vytvoření vlastního indexu pro trh Start, který by tak umožnil levnější pasivní investování. To je zatím ale vše v situaci, kdy se na trhu obchodují jen dvě firmy, poměrně daleko.

Nejbližší akce trhu Start se uskuteční 2. října, kdy se bude znovu pokoušet své akcie upsat výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV a poprvé zkusí vstoupit na trh developer UDI CEE. Vstupy dalších firem jsou potom v plánu příští rok 21. května, 8. října a 10. prosince.

Reklama

Doporučované