Hlavní obsah

Nejen rotopedy, ale i horská slunce. Češi hledají, jak nahradit pobyt venku

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hrátky na sněhu a slunci – letos spíše výjimečný obrázek. Ilustrační fotografie.

Reklama

České domácnosti se za rok epidemie změnily k nepoznání. Původně čistě obytné prostory se postupem času mění na profesionální kuchyně nebo posilovny. A nyní i vrcholky hor – alespoň pokud jde o slunce.

Článek

Pandemie koronaviru zásadně omezila nejen cestování, ale i sport přímo v Česku. Horské slunce na vrcholu Alp bylo pro většinu Čechů vzpomínkou a zavřené sjezdovky měly za následek, že zasněžené kopce mnoho lidí vidělo pouze v televizi. Pro tuzemské skiareály trvala letošní sezona jen několik dní.

A stejně jako v jiných ohledech si Češi hledají náhradní řešení. „Vzhledem k faktu, že cestovat za sluncem se nyní moc nedá a lidé také tráví mnohem více času doma, roste zájem o takzvaná horská slunce,“ ukazuje návrat trendu Jan Kriegel, manažer nákupního rádce a srovnávače Zboží.cz. „Produkt, který máme spojený s érou minulého režimu, se opět dostává na výsluní a my pomyslně s ním. Spotřebič totiž přispívá k tvorbě vitamínu D.“

Trojnásobná poptávka

Jedním z přirozených způsobů, kterým lidské tělo vitamín D získává, je právě sluneční záření. Účinky vitamínu například v boji s koronavirem jsou v současné době cílem zkoumání studií. Již v minulosti se prokázalo, že lidé s dostatkem „déčka“ měli méně respiračních onemocnění, pomoci může také ekzematikům.

Horská slunce proto nyní zažívají určitou renesanci. „Zatímco dříve bylo horské slunce používáno spíše jen jako podpůrná léčba při nachlazení nebo svalových bolestech, nyní se stává součástí prevence. Ty nejtrendovější kousky fungují zároveň i jako solárium a mají paměťové záznamy pro opalování několika osob,“ komentuje Kriegel.

Narůstající oblibu ukazují data zájmu o UV lampy portálu Zboží.cz. Největší boom přišel v říjnu, kdy poptávka byla více než trojnásobná. Ze šesti sledovaných měsíců měly podprůměrné hodnoty jen listopad a prosinec.

Blahodárné slunce

Jedním z důvodů, proč v říjnu tolik vzrostl zájem o UV lampy, mohlo být i zářijové zjištění vědců, nepřekvapivě související s koronavirem. Studie ukázala, že pacienti s nemocí covid-19 mají málo vitamínu D, virus ho může „spotřebovat“. A již tehdy odborníci upozorňovali na jeho důležitost pro správnou činnost organismu.

„Ukázalo se, že je schopen blokovat některé cesty, kterými se virus dostane do buňky. Jeho normální hladina je ochranným mechanismem. O tom, že má význam, svědčí třeba doporučení Francouzské lékařské akademie z 22. května tohoto roku – vysloveně doporučuje u podezřelého nakaženého na koronavirus okamžitě vyšetřit vitamín D, u pacientů nad 70 let podávat nárazově velkou dávku a u pacientů pod 70 let pravidelné dávkování 2000 mezinárodních jednotek denně,“ popsal vliv v září pro Seznam Zprávy náměstek pro vědu a výzkum ve Fakultní nemocnici Plzeň, profesor Ondřej Topolčan.

Reklama

Doporučované