Hlavní obsah

Nejen ruští agenti. Policie podezírá z účasti na výbuchu i majitele skladu

Foto: Tomáš Škoda, Seznam Zprávy

Jak ruští agenti vyhodili do vzduchu sklad ve Vrběticích? Policie to přesně neví.

Reklama

Jedna z verzí policie zní, že někdo pomohl ruské rozvědčíky propašovat do muničního skladu. Je to absurdní, říká firma Imex Group.

Článek

V nedělním projevu ke kauze vrbětických výbuchů sdělil Miloš Zeman několik nepřesností. Nesprávně se označil za velitele policie, chybně mluvil také o tom, že vyšetřovatelé mají více vyšetřovacích verzí než tu, že za explozí a smrtí dvou lidí stáli agenti ruské rozvědky.

V jedné věci řekl ale přesnou informaci: během rozhovoru následujícího po projevu v televizi Prima řekl, že kriminalisté prověřovali, jestli agentům Alexandru Miškinovi a Anatoliji Čepigovi někdo nepomohl dostat se do muničního skladu.

Podle zjištění Seznam Zpráv, ověřených z několika zdrojů, to tak skutečně je. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu podezírali mimo jiné majitele firmy Imex Group Petra Bernatíka. Domnívali se, že mohl agenty do areálu provézt například v kufru auta.

Bernatíka v téhle souvislosti policisté i vyslýchali. „Úvaha, že by někdo ze společnosti tyto agenty pašoval do areálu v kufru auta, je úsměvná. Už i proto, že vozidla se při vjezdu do areálu kontrolovala,“ uvedl advokát firmy Radek Ondruš.

K podezření vůči Bernatíkovi vedly policisty dvě okolnosti.

Zaprvé: rozlehlý areál ve Vrběticích na Zlínsku ve vlastnictví státu sice měl děravé oplocení a mohl se do něj kdokoli snadno dostat, ale přímo ke skladům, kde měly zbraně a střelivo uloženy soukromé firmy, se návštěvník dostal jen za přísných bezpečnostních opatření.

Standardem byla kontrola dokladů a prohlídka automobilu – navíc vše zachycovaly kamery státního Vojenského technického ústavu, který areál vlastní. Takže by ke skladům těžko mohl někdo nepozorovaně přijít a nainstalovat tam například časované výbušné zařízení.

A zadruhé: den před výbuchem se ve skladu číslo 16 (v tom, který vyletěl do povětří) pohyboval právě šéf firmy Bernatík. Podle advokáta firmy tam však jel jako obvykle zkontrolovat objednávku, kterou si měl odvézt zákazník. Zjistil, že není v pořádku, a hned zaúkoloval zaměstnance, ať to napraví.

„Prováděl kontrolu sám a s nikým se v areálu nesetkal. K tomu, aby kohokoliv tajně do areálu provážel, neměl důvod,“ řekl advokát Ondruš.

Zda policisté nadále a ještě nyní pracují s variantou, že agentům někdo pomohl, není potvrzeno.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman poskytl minulý týden jen ty nejzákladnější informace. Například že k ruským agentům směřuje hned několik důkazů nebo že cílem útoku byla munice určená pro bulharského obchodníka Emiliana Gebreva. O detailech vyšetřování nechtěl nejvyšší žalobce Zeman mluvit.

Miloš Zeman otevřel v neděli ještě jednu, do té doby neznámou část vyšetřování. Aniž ho přímo jmenoval, uvedl, že majitel Imexu Petr Bernatík odmítl vyšetření na detektoru lži.

„Ten člověk z Imexu, o kterém má policie podezření, že ty dva ruské agenty provezl do vrbětického areálu, no tak ten odmítl vypovídat na detektoru lži. A jistě uznáte, že to je symptomatické. Pokud by se neměl čeho bát, no tak ten detektor asi neodmítne,“ prohlásil prezident.

Advokát Imexu Ondruš hned reagoval, že jde o překroucenou informaci. Detektor lži podle něho Petr Bernatík neodmítl, nechtěl však, aby „vyšetření“ prováděla Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejímž vyšetřovatelům nevěří. Obával se zkreslení otázek a výsledků testu. Bernatík proto navrhoval, že bude na detektoru vypovídat pod dohledem Bezpečnostní informační služby (BIS).

Mluvčí BIS Ladislav Šticha na to reagoval slovy, že jde o absurdní požadavek, protože kontrarozvědka není vyšetřovací orgán a nemá právo vyslýchat svědky nebo předkládat soudům důkazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované