Hlavní obsah

Nejen shodné věty. Co spojuje končícího ministra práce s autorkou, s níž má podobnou bakalářku

Petr Krčál se snaží vysvětlit pochybnosti kolem své bakalářské práce. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odcházející ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál přiznal, že se s Marií Doležalovou - bývalou dlouholetou členkou ČSSD - zná. Právě s ní má z velké části shodnou bakalářskou práci.

Článek

Nejen z velké části shodná bakalářská práce spojuje Petra Krčála, který po zjištění Seznamu oznámil svou rezignaci na ministra práce a sociálních věcí, s Marií Doležalovou.

Stejně jako Krčál i Doležalová byla dlouholetou členkou sociální demokracie a oba také přiznávají, že se osobně znají.

„My se známe určitě s paní Marií Doležalovou, protože ona je z Velkého Meziříčí,“ řekl Krčál, když se ho reportéři Seznamu v pondělí prvně ptali na detaily ohledně jeho bakalářské práce.

Doležalová pak doplnila, že Krčála zná mnoho let z doby, kdy byla dlouholetou členkou ČSSD. A právě členství v sociální demokracii je další věc, která oba spojuje.

Zatímco Krčál byl za ČSSD řadu let náměstkem hejtmana Vysočiny a teď také ministrem práce a sociálních věcí, Doležalová kandidovala ve Velkém Meziříčí. Zastupitelkou se v posledních letech nestala.

Doležalová, jak již Seznam uvedl, studovala rovněž stejnou školu jako Krčál: Institut mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Zatímco Doležalová svou bakalářskou práci obhájila v roce 2006, ministr práce to dokázal až o rok později. Každý měl sice jiného vedoucího, ale oba jejich bakalářské práce ohodnotili nejvyšším ohodnocením.

Univerzita Krčálovu práci prověří

Seznam detailně popsal, že celé shodné pasáže s prací autorky Marie Doležalové byly nalezeny zejména na prvních třiceti stranách Krčálovy práce, i v jejím zbytku (má 84 stran) není zdaleka vše původní.

Jak to, že se v Krčálově práci objevují stejné věty jako v té, kterou napsala Doležalová, nedokázal ministr práce vysvětlit. Doležalová pak nechtěla na toto téma vůbec odpovídat. „Nemám k tomu co říct,“ prohlásila.

Po zjištění Seznamu začala Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně prověřovat, jestli Krčál svou práci opsal. Takzvaný antiplagiátorský systém, který kontroluje shody v pracích studentů, tady zavedli až rok poté, co Petr Krčál svoji bakalářskou práci obhájil.

Tedy v té době, když ji odevzdával, k této kontrole nedošlo. Výsledky prošetřování ale vedení univerzity zatím k dispozici nemá.

Reklama

Související témata:

Doporučované