Hlavní obsah

Nejen Sobotka. ČSSD opustilo během jediného měsíce 1400 členů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Sociální demokracii opouštějí její členové.

Reklama

Spolu s expremiérem Bohuslavem Sobotkou v červnu opustilo nejstarší českou stranu přes tisíc členů. Základna ČSSD se podle zjištění Seznam Zpráv smrskla na hranici deset tisíc lidí.

Článek

Jako by nestačilo, že ze sociální demokracie po 32 letech odešel jeden z jejích bývalých předsedů a premiérů. Seznam Zprávy zjistily, že vedle Bohuslava Sobotky opouštějí ČSSD, která se v předvolebních průzkumech pohybuje na hranici pětiprocentní zvolitelnosti, stovky dalších straníků.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Zatímco před dvěma lety vlastnilo oranžovou kartičku 13 845 lidí, na konci letošního května už dle statutárního místopředsedy strany Romana Onderky šlo jen o 11 273 členů. „Počet členů k 30. červnu bude znám na konci tohoto měsíce,“ řekl Onderka.

Seznam Zprávy si ale udělaly vlastní průzkum v regionech a podle něj čísla za červen ještě výrazně klesnou. Podle tří zdrojů blízkých vedení ČSSD se členská základna smrskla na méně než 10 000 straníků.

Právě začátek prázdnin je pro stranickou statistiku klíčový, protože se v něm tradičně platí členské příspěvky. Jedním ze způsobů, jak členství ve straně ukončit, je neuhrazení ročního příspěvku – právě tak to učinil expremiér Sobotka.

Redakce si vyžádala aktuální čísla v jednotlivých krajích, údaje redakci poskytlo deset z nich. Oproti květnovým číslům v nich počet straníků klesl o více než 1380 členů.

Jde i o peníze

Oslabení členské základny, která pro ČSSD vždy představovala silnou oporu a zázemí, nemá jen symbolickou rovinu. Znamená i úbytek peněz pro stranickou kasu. Přesnou sumu zatím Lidový dům dává dohromady.

„Rozdíl v příjmech za členské příspěvky lze odvodit od aktuálního počtu členů. Členský příspěvek pro běžného člena je 300 korun, pro důchodce, studenty, mateřské a nezaměstnané 100 korun,“ uvedl statutární místopředseda Roman Onderka. Vyšší funkcionáři ale platí příspěvky až 50 tisíc korun. Řádově tak strana určitě přijde o statisíce, pravděpodobně i miliony korun.

Z poslední výroční zprávy ČSSD za rok 2019 vyplývá, že členské příspěvky v daném roce činily 10,7 milionu, což je o téměř sedm milionů méně než v roce předchozím. Za mandáty dostala strana podle poslední uzávěrky od státu 66,5 milionu korun.

ČSSD od roku 2010 ztratila více než dvojnásobek členů. Na konci dekády Lidový dům čítal téměř 25 tisíc straníků. Sociální demokracie však stále patří co do počtu členů k největším tuzemským stranám.

Nejpočetnější členskou základnu měla v roce 2020 KSČM (přes 31 tisíc), následovala KDU-ČSL (21 tisíc) a ODS přes 13 500. Naopak hnutí ANO loni ve svých řadách čítalo pouhých 2861 členů, Piráti pak kolem tisícovky.

Reklama

Doporučované