Hlavní obsah

Nejen státní zaměstnanci. Rozpočet je štědrý ke každému

Foto: vláda.cz

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Reklama

Vláda na pondělním zasedání schválila návrh rozpočtu na příští rok. Pro ale byli jen ministři za hnutí ANO.

Článek

Sociálnědemokratičtí ministři nepodpořili rozpočet na rok 2022, protože podle jejich názoru přidává málo státním zaměstnancům. „Mrzí mě, že spornou částkou bylo dvanáct miliard korun,“ podotkl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a dodal, že jde o bezvýznamnou položku, když se rozpočtové výdaje počítají na biliony.

Vláda Andreje Babiše skutečně ve svých čtyřech rozpočtech nikdy nešetřila a výdajové kapitoly, které sama označila za své priority, posilovala každým rokem o 100-150 miliard. V rozpočtu na rok 2019 utrácela daňové příjmy zajištěné hospodářskou prosperitou, v následujících dvou letech se snažila vyšší útratou překonat koronavirovou krizi. Tempo nezvolnila ani v návrhu na rok 2022, byť za cenu dalšího rekordního deficitu ve výši 367 miliard.

Téměř třicet miliard si vyžádají důchody, které obsahují mimořádnou valorizaci ve výši 300 korun měsíčně, zvyšovat se budou dávky rodinám, zvláště přídavky na děti a podpora dětem, na které jeden z rodičů neplatí výživné.

Naběhnou daňové odpustky domluvené ještě v časech pandemie, především sleva na dani pro poplatníka a snížení daňových základů pro podnikatele. Neskončí valorizace v platbách pro zdravotní pojišťovny, a jakkoli si Hamáčkova ČSSD stěžuje, také platy státních zaměstnanců vyrostou napřesrok o stejnou částku jako letos.

Menší příliv miliard musí akceptovat jenom armáda a tradičně také výzkumníci, kterým na rozdíl od předchozího Sobotkova kabinetu vláda pouze dorovnává inflaci.

Vláda paradoxně ušetří také na investicích, i když vicepremiér Karel Havlíček zdůrazňuje podle pravdy, že očekávaná částka 207 miliard znamená historický rekord. Vtip je v tom, že v příštím roce Česko musí Bruselu odeslat všechny zbylé faktury za evropské projekty v rozpočtovém období 2014-2020. Půjde celkem o částku 126 miliard, která je o 40 miliard vyšší než v letošním rozpočtu. Na výdajích z národních zdrojů tedy může vláda proti letošku ušetřit 22 miliard a zároveň se chlubit rekordem.

Přesto nelze vyloučit, že se velkorysé rozdávání podle čtvrtého rozpočtu Babišovy vlády nakonec neuskuteční. „Jde o virtuální realitu,“ upozornil v předvolební debatě na CNN Prima News první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura s tím, že plán státních financí bude po volbách nutné od základu změnit.

Takovou vyhlídku v pondělí odmítla ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s odůvodněním, že se změny do konce roku nestihnou a dlouhodobé rozpočtové provizorium si země v těžkých dobách nemůže dovolit.

Reklama

Doporučované