Hlavní obsah

Nejen superb za milion. Hejtmančin manžel jezdil krajskou Škodou Kodiaq na Slavii na fotbal

Foto: Vojtěch Blažek

Hejtmanka opakuje: Všechno bylo podle smlouvy s krajským úřadem.

Reklama

Terénní auto dostal Středočeský kraj zapůjčené od mladoboleslavské Škodovky. Skončilo ale u manžela hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z hnutí ANO.

Článek

Lidé bydlící v okolí Čechovy ulice v Benešově si na ten obrázek už zvykli: Před kadeřnictvím Hair Poky stává už několik měsíců černý superb s pohonem všech čtyř kol. Manažerská limuzína s pražskou značkou, vždy perfektně umytá.

Je to – dnes už velmi známé – služební auto středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z hnutí ANO. Hejtmanka, jak v sérii reportáží Seznam doložil, dala krajský vůz v pořizovací ceně přes milion korun k dispozici svému muži-kadeřníkovi Jakubu Pokornému.

Jak ale Seznam nyní zjistil, superb nebyl jediný vůz, ve kterém Pokorný jezdil. V minulosti měl automobil Škoda Kodiaq, jejž hejtmance rovněž přidělil krajský úřad. A který také – jak Seznamu potvrdilo několik lidí z okolí hejtmančina bydliště i kadeřnictví – Pokorný využíval jako své vlastní auto.

Například k cestám do práce, kam to má Pokorný z domova něco přes dva kilometry. A také, aby se dopravil na zápasy fotbalové Slavie, jejímž je velkým fanouškem.

„Vůz Škoda Kodiaq jsme s manželkou používali zhruba rok. Všechny náklady se soukromým užíváním vozu jsme uhradili,“ potvrdil Pokorný.

Půjčujeme si kodiaq. Podepsána hejtmanka

Škodu Kodiaq si kraj nemusel kupovat ze svých peněz. Měl ji půjčenou přímo od výrobce – mladoboleslavské automobilky. Jak ukazuje smlouva zveřejněná v registru smluv, výpůjčka trvala od 1. ledna 2017 do konce roku 2017. Pod smlouvou je podepsaná přímo hejtmanka Pokorná Jermanová.

Tady je nutná odbočka: Hejtmanka má podle krajských pravidel jedno auto s řidičem, druhé ke služebním i soukromým jízdám. Což byl právě superb a před tím kodiaq. Manželé říkají, že soukromé jízdy vykazovali zvlášť. Jak se superbem, tak s kodiaqem. Za superb prý zaplatili necelých 30 tisíc – nezveřejnili však, jak dlouho vůz používali. Zřejmě ale od jara tohoto roku.

Krajský úřad Seznamu odmítl i přes opakované žádosti sdělit podrobnosti. Tají například počet soukromých kilometrů nebo jestli se k autům vedla kniha jízd.

Podle informací Seznamu se Pokorný hejtmančinými služebními auty vozil často, třeba i na zápasy fotbalové Slavie v Praze. Pokorný to nepopírá. „Jak jsem již řekl, všechny soukromé jízdy jsme vykazovali a platili,“ tvrdí. Tím ovšem padá hejtmančin argument, že druhé služební auto manžel řídil často proto, že dělá rodině servis, na který Pokorná Jermanová kvůli náročné funkci nemá čas.

„Náš partnerský vztah je nastaven tak, že já se plně věnuji výkonu své funkce a manžel zajišťuje servis domácnosti, stará se o mého syna a také vozí mého otce na ozařování do nemocnice. O víkendech mi pak manžel často dělá řidiče na služebních cestách, kdy navštěvuji akce pořádané starosty či neziskovými společnostmi v městech a obcích,“ uvedla hejtmanka už minulý týden v prohlášení pro média.

Hejtmanka přiznává, že má pro mohutná auta slabost. „Mám ráda SUV. Dříve jsem měla Škodu Yetti, dnes model Kodiaq. Zamilovávám se podle reklam, auta musejí mít červenou barvu. Aktuálně se mi líbí alfy romeo a mazdy,“ řekla Pokorná Jermanová před rokem pro časopis Svět motorů.

Rath: Řídil jsem si sám, manželka měla své auto

Hejtmanka i její muž opakují, že vše je podle smlouvy. Dohoda s krajským úřadem o používání druhého služebního auta prý umožňuje, aby s ním jezdil i manžel. Ale i tuhle smlouvu kraj do čtvrtku tajil – Seznamu ji v předchozích dnech odmítl poskytnout. Nechtěl ani uvést, kdo tuhle výsadu do smlouvy zapracoval. Hejtmani v ostatních krajích ji nemají.

Maximálně mohou půjčit vůz svému partnerovi, když ale sami sedí na sedadle spolujezdce. Například když se jim udělá nevolno a potřebují někam odvézt. Jiní hejtmani zase od úřadu nemají vůbec povoleno pustit za volant někoho dalšího.

Ve čtvrtek pak úřad dohodu zveřejnil. „Uživatel smí zapůjčit přidělené vozidlo rodinným příslušníkům. Další osoby smí řídit vozidlo pouze za mimořádných okolností spočívajících v ohrožení života nebo zdraví jeho či jiných osob nebo možnosti prodlení a za předpokladu účasti uživatele při této jízdě.“

Tato dohoda je datovaná do dubna letošního roku. Předchozí dohodu (nebo dohody) úřad nezveřejnil, Seznam o ně hned ve čtvrtek požádal.

Jak tvrdí bývalí středočeští hejtmani, panovala za jejich působení přísnější pravidla než dnes. „Manžel řídil, jen když jsem měla nějaké akce tady u nás v okolí Kutné Hory a Kolína,“ říká dnes Zuzana Moravčíková z ČSSD, která se stala hejtmankou v roce 2012 po obvinění Davida Ratha z korupce.

Půjčování automobilu.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Na detaily tehdejší smlouvy si už Moravčíková nepamatuje. Ale přijde jí prý logické, aby v dohodě stálo, že směl partner řídit jen tehdy, když byla ve voze. „Nějak mi nesedí, že by tam bylo auto pro manžela k volnému použití,“ uvažuje Zuzana Moravčíková.

I Rath si řídil druhé služební auto sám – opět na kratší cesty kolem Hostivice u Prahy, kde žije. „Bylo by zbytečné volat z domova řidiče, ten by musel pro vůz na úřad, dojet ke mně a pak se vracet zpět. Moji blízcí měli k dispozici své vozy a jak je znám, tak by je ani nenapadlo si nějaký cizí půjčovat ke své práci, podnikání či zábavě,“ řekl Rath.

Prověřit všechny smlouvy, účty a další dokumenty, které se týkají služebního auta hejtmanky Pokorné Jermanové, chce nyní předseda kontrolního výboru kraje Ivo Šanc (STAN), opoziční zastupitel.

Hejtmanka s manželem mezitím oznámili, že přestávají se služebním superbem jezdit – zůstane zaparkovaný na dvoře krajského úřadu. I premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že hejtmanka musí s půjčováním auta manželovi okamžitě přestat.

Reklama

Doporučované