Hlavní obsah

Nejen Vrbětice. Agenti cestovali „na mise“ po celé Evropě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Destabilizace států, i to může být jedním z cílů ruských agentů, kteří operují v Evropě a byli i v českých Vrběticích. Přestože se o členech této elitní jednotky GRU ví málo, jejich stopy jsou patrné v různých částech kontinentu.

Článek

Nově zveřejněné závěry ohledně výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a pravděpodobného zapojení ruské vojenské tajné služby GRU od včerejška rezonují českou společností, ale i zahraničními médii. Přesto přítomnost GRU a především její elitní jednotky 29155 není na evropském kontinentu jedinečná. Právě do té patří i hledaní Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Muži, kteří v roce 2018 na území Spojeného království otrávili nervovým plynem novičok bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

Kromě toho, že je 29155 elitní jednotkou GRU, se toho o ní veřejně moc neví. Podobně pak o jejích členech. Právě i díky nově zveřejněným událostem je nicméně čím dál jasnější, že se jedná o jednotku, která operuje na různých místech na základě daného úkolu. Německá Deutsche Welle ji popisuje jako jednotku zaměřenou na „vraždy a sabotáže“. V roce 2019 server New York Times popsal elitní jednotku 29155 jako člena hybridní války v režii ruské vlády. Za její činnosti uvedl vojenské konfrontace, propagandu, hackerské útoky a práci s dezinformacemi. Zmínil také, že její stěžejní činností je především destabilizace Evropy. Jednotliví členové jsou trénovaní k podvratným aktivitám, sabotážím a páchání atentátů, píše se dále.

Francie

V roce 2019 odhalil francouzský Le Monde ve spolupráci s mezinárodními vyšetřovacími složkami, že se na jihovýchodě Francie, v alpském Horním Savojsku, nachází „základna“ elitní jednotky GRU. Vyšetřovatelé tehdy identifikovali přítomnost jejích patnácti agentů. Region navštěvovali v rozmezí let 2014 a 2018 „vícekrát“, nebo jak Le Monde uvádí, „jednou nebo dvakrát“. Mezi návštěvníky byli úřady identifikováni právě i Čepiga pod jménem Ruslan Baširov a Miškin jako Alexandr Petrov.

Le Monde tehdy uvedl, že alpský region byl pro agenty základnou pro operace po celé Evropě. „Je velice pravděpodobné, že se jednalo o základnu pro všechny operace, které jednotka 29155 prováděla po Evropě,“ uvedl seniorní představitel francouzských tajných služeb.

Na základě posbíraných informací následně služby uvedly, že agenti do Horního Savojska cestovali přes letiště v Lyonu nebo Nice. Ubytovávali se následně v různých městech a vesničkách napříč celým regionem. Ten jim sloužil jako „přestupní stanice“ před tím, než se měli odebrat na další misi.

Kromě celosvětově medializované otravy v britském Salisbury nebo napětí na Ukrajině ale podle západních bezpečnostních složek jednotka 29155 operovala i při dalších událostech napříč Evropou.

Černá Hora

Mezi agenty pohybujícími se ve Francii byli i dva muži ruské národnosti, Eduard Shismakov a Vladimir Popov. Ti byli odsouzeni v nepřítomnosti v Černé Hoře za jejich podíl na akci, která měla vést k vládnímu puči v zemi v roce 2016. Tehdy měla tamní opozice za podpory Ruska v den voleb obsadit parlament, zabít tehdejšího premiéra Mila Djukakoviče a nastolit proruskou a protiNATO vládu, jak bylo uvedeno v soudním verdiktu. Černá Hora tehdy usilovala o vstup do aliance NATO a Rusko mělo mimo jiné obavy, že by přišlo o strategický přístup k Jaderskému moři.

Bulharsko

Na základě společného vyšetřování německého der Spiegelu, britského Bellingcatu a ruského Insideru byla propojena činnost GRU a její elitní jednotky v dvojitém pokusu o zabití bulharského dealera zbraní Emiliana Gebreva v roce 2015. Ten nicméně druhý a úspěšný pokus přežil. V jeho těle se následně našly stopy po stejném toxinu, který byl použit v případě Skripala. Podle společné zprávy se na misi podílelo sedm lidí, z toho čtyři se také pohybovali na území Francie. Mezi nimi i Denis Seergev (falešné jméno Sergej Fedotov), třetí muž, který sehrál roli při otravě Skripala a kterého následně začaly vyšetřovat i španělské úřady. K pokusu o vraždu došlo proto, že Gebrev dodával zbraně na znepřátelenou Ukrajinu.

Svět bez obalu: Novináři ze skupiny Bellingcat zmapovali další pokus o otrávení. Upozornili na propojenost s případem ruského agenta Sergeje Skripala.Video: Milan Šíma

Srbsko

V listopadu 2019 zaznamenaly srbské úřady agenta GRU, jak předává tašku s penězi bývalému vojenskému úředníkovi a zaměstnanci ruské ambasády v Bělehradu. Video zveřejněné na YouTube způsobilo v zemi skandál. Mnozí ho navíc označovali za podvrh. Srbský prezident Aleksandar Vučic se nicméně za jeho autentičnost postavil, ale dodal, že vztahy s Ruskem ohrožené nejsou.

Španělsko

Španělský deník El País na konci roku 2019 informoval o tom, že tamní nejvyšší soud vyšetřuje již zmíněného Denise Seergeva, zda se aktivně nepodílel na pokusu o převrat v Katalánsku v roce 2017. El País uvedl, že Seergev navštívil katalánskou Barcelonu na podzim 2016 a následně jen dva dny před nelegálním referendem v roce 2017. Tamní úřady nicméně uvedly, že možná činnost Seergeva nebyla napojená s lokálními osobnostmi vedoucími hnutí za nezávislost, nicméně jeho aktivity mohly vést k využití situace k větší destabilizaci země.

Moldavsko

V roce 2018 byl v Moldavsku odsouzen tamní bývalý zákonodárce za špionáž ve prospěch Ruska. Tamní soud zjistil, že politika zrekrutovala právě GRU, aby poskytoval „informace v národním zájmu“, a podpořil tak destabilizaci země.

Německo

V roce 2019 došlo ve čtvrti Moabit nedaleko centra Berlína k vraždě Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho. Útočník ho z bezprostřední blízkosti zezadu opakovaně střelil do hlavy. Podezřelého Rusa zadržela policie téhož dne. V případu nicméně vystupuje ještě další ruský občan, který je označován za komplice a který se podle médií vrátil do vlasti. Německé nejvyšší státní zastupitelství je přesvědčeno, že si vraždu objednala Moskva, která to ale odmítá. Za motiv je pak považováno protiruské angažmá Changošviliho, který bojoval proti Rusům například během druhé čečenské války (1999-2009). Případ bývá zahraničními médii přirovnáván k pokusu o vraždu právě Sergeje Skripala.

Reklama

Doporučované