Hlavní obsah

Nejen zničené domy. Po tornádu bude nutné v obcích vysadit stovky stromů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kromě lidských domovů a dalších budov zničilo a poškodilo tornádo, které se na konci června prohnalo částí Hodonínska a Břeclavska, také stovky stromů přímo v obcích.

Článek

Odborníci z Mendelovy univerzity v posledním týdnu mapují stav těchto stromů. „Vegetace v ulicích je buď žádná nebo silně poškozená. Ze stovek stromů jich na místě zůstaly spíše desítky,“ uvedla děkanka Zahradnické fakulty MENDELU Alena Salašová.

Odborníci včetně arboristů z Lesnické a dřevařské fakulty už zmapovali 130 stromů v Mikulčicích, chystají se do dalších obcí. „Zaznamenávali jsme stromy pomocí GPS pro další využití v geografickém informačním systému, sepsali návrhy opatření a ošetření, v horším případě vyřkli ortel skácet,“ konstatoval Luboš Úradníček z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU. Pouze část ze zkontrolovaných stromů zregeneruje a vytvoří druhotnou korunu.

Část práce na stromech odvedli hasiči, kteří odstranili ulomené části. Po nich by měli nastoupit arboristé, kteří koruny stromů odborně prořežou, aby se do nich nedostala infekce. Teprve po nějaké době se ukáže, který ze stromů se dokáže ze škod vzpamatovat. „Pak budeme čekat, zda stromy zregenerují a vytvoří druhotně koruny,“ uvedla Salašová.

Podle ní budou obce potřebovat nové výsadby. Řádově půjde o stovky stromů. Studenti a experti z Mendelovy univerzity budou obcím pomáhat i v budoucnu. Navrhnou obnovu veřejných prostranství a pomohou s novou výsadbou.

Reklama

Doporučované