Hlavní obsah

Nejezděte na chalupu, co vláda udělá pro byznys a tip, jak se projít venku, i když nemůžete

Foto: Seznam Zprávy

Denní souhrn nejdůležitějších informací i oddechových tipů.

Reklama

Článek

To důležité

Nebuďte chalupáři. Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo Čechy, aby o víkendu nejezdili na chaty a chalupy. Část starostů z vesnic žádá vládu, aby jejich občany ochránila před rekreanty z Prahy. Norsko k podobnému opatření přistoupilo už v pondělí kvůli obavám, že by mohlo dojít k přehlcení tamních venkovských nemocnic. Občanům, kteří nařízení poruší, hrozí tučnou pokutou.

První dodávky. Letecký speciál s prvním milionem respirátorů z Číny dorazil do Česka. Jsou určené zejména zdravotníkům a nemocničnímu personálu, rozdělovány budou přes kraje. Stát počítá týdně se třemi letadly s dodávkami zdravotnického zboží z Číny po dobu asi šesti týdnů, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Snad se smutná realita českých nemocnic prudce zlepší.

Co bude dál? „Doufám, že se nám podaří opravdu tu křivku oploštit někdy na začátku dubna, kdy ta křivka bude zřejmě vrcholit a pak už by mohla klesat, pokud se to všechno podaří, tak to je pro nás takový bod, kdy bychom opravdu tuhle epidemii chtěli zvrátit a pak už bychom ji mohli kontrolovat,“ odhaduje Roman Prymula, předseda Ústředního krizového štábu. A v rozhovoru vypočítává, co všechno pro to musíme udělat.

Data nelžou. Kdo přijede z Itálie, jde na dva týdny do karantény, vyhlásila v pátek 6. března vláda. Jenže data ukazují, že 46 % lidí karanténu hned v prvním týdnu alespoň jednou porušilo. Hygienici mají ode dneška možnost získat přesnější údaje o pohybu nakažených koronavirem na základě lokalizačních dat z jejich mobilního telefonu nebo s využitím údajů jejich platební historie – díky analytické iniciativě Covid19CZ.

Co vláda udělala pro byznys. Andrej Babiš slíbil bilion korun. 100 miliard jako přímou finanční pomoc a 900 milionů virtuálních – tedy jako záruky za úvěry, které si firmy v potížích budou muset brát v komerčních bankách. To jsou ale peníze, které dorazí později. Přichází i rychlejší forma: bezúročné půjčky z programu COVID. Vláda na ně včera vyčlenila 10 miliard korun. A jak to bude s ošetřovným? Čtěte přehled všech vládních záchranných opatření.

Nenecháme vás v tom. České firmy, jejichž podnikání bylo nejvíce zasažené koronavirovou nákazou, mohou požádat českou internetovou jedničku Seznam.cz o podporu v podobě zvýhodněné, či dokonce bezplatné inzerce. Nabídka, na kterou na pražském Smíchově vyčlenili 100 milionů korun, je určena především malým a středním firmám a živnostníkům, jejichž podnikání bylo vlivem šíření koronaviru nejvíce zasažené.

Za hranicemi. Na Slovensku v mimořádné situaci začala výměna vlády. Slib už složili noví poslanci, všech 150 jich mělo ale povinně roušky a před vstupem také probíhalo měření teploty. Stejně jako v Česku, i ve Francii úřady zápasí s nedostatkem ochranných prostředků a dezinfekčních gelů. V Hollywoodu přišlo o práci zhruba 120 000 lidí. A Downing Street řeší, co s neposlušnými Brity.

Jiný pohled

Virus pro starší a pokročilé. „Každý víme, že největší obavou a stresem seniorů je to, aby nebyli na obtíž. A naopak největší radost jim přináší, když jsou užiteční. Koronavirus je decimuje v obou ohledech. Avšak v nemožné situaci jsme i my ostatní: nutí nás pomáhat našim rodičům a prarodičům tak, že jim zároveň ubližujeme.“ Čtěte celý komentář Miloše Čermáka o tom, že pro seniory není nejhorší nemoc, ale ztráta důstojnosti.

Učení na doma. Škola je zavřená, ale o povinnosti děti nepřišly. Jenže většina rodičů nemá pedagogické vzdělání a o domácí škole nikdy ani nesnili. Nabízíme tipy na online kurzy, elektronické učebnice nebo zábavné kurzy angličtiny, které vám výuku doma zpestří a usnadní.

Nemůžete ven? Pusťte si takzvané walking video. Na internetu je spousty procházek po místech, na která se teď asi jen tak nepodíváme. Virtuálně se můžete projít po Tokiu, deštivém New Yorku, londýnském West Endu nebo po švýcarských Alpách.

Zatancujte si. Jestli si chcete v pátek večer udělat domácí koncert, doporučujeme seznam americké rozhlasové stanice NPR, která pravidelně aktualizuje přehled všech zajímavých online koncertů. A pokud obvykle v pátek míříte za zábavou spíš do klubu, můžete si doma zatančit při exkluzivních vystoupeních DJs v (prázdných) berlínských klubech, které se v těchto dnech spojily a postupně si předávají streamovací štafetu.

Pozor na telefony. S rouškami už manipulovat umíte, ale Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, jak infekčním předmětem se teď stává váš mobil. Proto si osvojte nová pravidla: telefonovat jen doma, nejlépe na hlasitý odposlech, přístroj nikomu nepůjčujte a pravidelně ho dezinfikujte.

Tip na závěr

Dýchejte zhluboka. Jedna z nejpopulárnějších meditačních aplikací Headspace uvolnila speciální balíček jednoduchých meditací, uklidňujících dechových cvičení a speciální hudby pro lepší usínání všem uživatelům na světě zdarma. Stáhnete si ji jednoduše na svůj telefon s iOs i Androidem, jen upozorňujeme, že je v angličtině.

Reklama

Doporučované