Hlavní obsah

Nejezděte na chaty, vyzývá zatím stát. Mohla by ale přijít totální karanténa

Foto: Shutterstock.com

Zvýšená hygiena a omezené vycházení. Pokud to nezabere, přijde stát s drastičtějšími opatřeními.

Reklama

aktualizováno •

Naprosté umrtvení země je krajním opatřením, které by stát mohl zavést, varuje náměstek Roman Prymula.

Článek

Jedno opatření za druhým vydává prostřednictvím ministerstva zdravotnictví stát. Aktuálně platí celoplošná karanténa republiky. Lidé mají omezit pohyb venku, zajít maximálně na nákup do otevřených obchodů – primárně potravin, drogerií či lékáren. Jinak se vyjma cesty do práce a z ní zdržovat doma.

Nově vydal zdravotnický resort důrazné doporučení, aby se chataři a chalupáři drželi raději doma.

„Ministerstvo zdravotnictví vydává důrazné doporučení všem občanům, aby o prvním víkendu, který běží v režimu usnesení vlády o zákazu volného pohybu osob, vycházeli ze svých domovů jen v nejnutnějších případech a omezili návštěvu svých rekreačních objektů, jako jsou chaty a chalupy,“ napsal Martin Novotný z tiskového odboru.

Omezení kvůli koronaviru

„Ministerstvo zdravotnictví důrazně upozorňuje, aby občané s nařízenou karanténou nebo po kontaktu s pozitivním člověkem v žádném případě neopouštěli svá bydliště. Občané, kteří nepociťují příznaky onemocnění, mohou vycestovat do jiné lokality, s výjimkou lokalit uzavřených, při dodržení základních hygienických pravidel včetně vybavení rouškou a za předpokladu, že v místě setrvají v uzavřeném prostoru rekreačního objektu a budou minimalizovat kontakt s okolím,“ doplnil.

Opatření ale mohou být ještě přísnější. Zvlášť když lidé nebudou dodržovat nařízení a doporučení. Mohlo by dojít až k úplné karanténě a zákazu vycházení. Varoval v rozhovoru pro deník Právo náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ten také potvrdil, že aktuální opatření rozhodně nebudou trvat pouhých deset dní.

„Je logické, že se to bude prodlužovat. Při vyhlášení bylo třeba vycházet z legislativních náležitostí, opatření musí být v souladu s platnými zákony. I nouzový stav, který byl vyhlášen, může trvat jen třicet dní, jeho prodloužení musí schválit parlament. Je zřejmé, že křivku růstu počtu nakažených nelze zploštit během deseti dnů. Musíme doufat, že se nám ji podaří zploštit během měsíce a pak začne klesat. Je to běh na delší trať a nikdo nemůže očekávat, že to zvládneme za týden,“ uvedl Prymula.

A co se týče kompletní karantény? Ta by přišla ve chvíli, kdy se nepodaří virus na českém území zkrotit. Inspirací by mohlo být sousední Bavorsko, které toto extrémní opatření zavádí od půlnoci z pátku na sobotu.

Opatření budou zatím platit 14 dní.

„Nezavíráme Bavorsko, ale omezujeme prakticky úplně veřejný život,“ prohlásil bavorský ministerský předseda Markus Söder. „Nemůžeme dělat polovičaté kroky,“ uvedl a následně oznámil zatím nejdalekosáhlejší opatření, jaká některá ze 16 spolkových zemí přijala.

Patří mezi ně především výrazné omezení vycházení. Ven by nově měli lidé chodit jen v případě, že k tomu budou mít pádný důvod. Tím je například cesta do práce, k lékaři, na nutný nákup nebo kvůli pomoci ostatním. Možná je i procházka v přírodě nebo sport, ale jen individuálně, popřípadě s lidmi z jedné domácnosti. Skupinové aktivity jsou zakázané. Na zákaz bude dohlížet policie.

„Země by byla na dva týdny úplně umrtvena. Zřejmě by se jednalo o naprosté omezení pohybu s výjimkou kritické infrastruktury, elektrárny by musely fungovat dál. Ale doufám, že k takovému opatření nebudeme muset přikročit,“ popsal Prymula, jak by opatření vypadalo v Česku.

Vládní opatření v Evropě

Prvním státem, který zvolil nejpřísnější mimořádné opatření v podobě celostátní karantény, byla Itálie. Italové smí opouštět své domovy pouze v tom případě, pokud k tomu mají mimořádně vážné osobní či zdravotní důvody nebo cestují do práce. Prokazovat se musí pomocí formuláře navrženého ministerstvem vnitra. Za porušení zákazu nebo lživou informaci ve formuláři hrozí pokuta, nebo dokonce vězení. Itálii nový typ koronaviru zasáhl ze všech evropských států nejhůře. Momentálně je v Itálii kolem 41 000 nakažených. Nemoc si zde zatím vyžádala 3 405 životů, což je o 160 více než v Číně, odkud se virus začal šířit.

O možnosti kompletní karantény se také hovoří v Německu. Celkem je zde momentálně necelých 14 000 nakažených, od včerejšího dne přibylo téměř 3 000 případů. O mimořádném opatření totálního zákazu vycházení by měli němečtí vládní politici jednat během víkendu.

Reklama

Doporučované