Hlavní obsah

Nejezděte o adventu do Evropy, varuje své lidi USA. Hrozí teroristické útoky

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Již dvakrát se teroristé zaměřili na francouzské město Štrasburk. V obou případech policie útoky zmařila.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Americké ministerstvo varuje před teroristickým rizikem na tržištích a při veřejných svátečních událostech.

Článek

Ministerstvo zahraničí USA v pondělí vydalo prohlášení, kterým nepřímo doporučuje Američanům, aby se v nadcházejících třech měsících vyhnuli cestám do Evropy.

Ve varování, které trvá až do 20. února příštího roku, se konkrétně mluví o svátečních akcích, návštěvě tržišť, ale i turistických atrakcích nebo o cestování hromadnou dopravou. Lidé se mají především vyhnout velkým davům.

„Důvěryhodné informace naznačují, že Islámský stát, Al-Káida a jejich další buňky pokračují v plánování teroristických útoků v Evropě, zaměřují se na nadcházející sváteční období a s ním spojené události,“ prohlašuje americká diplomacie.

Američané vydali varování bezprostředně po tom, co v neděli Francie zadržela sedm osob při protiteroristickém zásahu ve Štrasburku a Marseille. Zadržení byli podle vyšetřovatelů řízeni ze Sýrie a napojeni na Islámský stát.

Právě Štrasburk hostí tradiční a jeden z největších vánočních trhů v Evropě. Po městě organizátoři rozmístí tři stovky stánků. Letos trh odstartuje v pátek 25. listopadu ve 14 hodin. Podle televize CNN ho každoročně navštíví kolem dvou milionů lidí. A francouzská média uvádějí, že právě vánoční trhy mohly být cílem útoku zadržené teroristické buňky.

Ministerstvo připomnělo útoky v uplynulém roce ve Francii, Belgii, Německu nebo Turecku. Doporučuje Američanům, aby v případě cest po Evropě kontaktovali místní ambasády a zjišťovali podrobnější informace o bezpečnosti v konkrétním státě. Zároveň jim doporučilo zapsat se do programu STEP (Smart Traveler Enrollment Program). Ten mohou cestující Američané využít například proto, aby je příslušná ambasáda v případě hrozícího nebezpečí včas varovala.

Oddělení mezinárodního cestování uvádí, že konkrétně v České republice je riziko terorismu relativně nízké. Zároveň však na svém webu píše, že Česko jako součást schengenské zóny může pro teroristy sloužit jako tranzitní země. Oproti tomu bezpečnostní informace například o cestování ve Francii zmiňují výjimečný stav, který parlament prodloužil až do 26. ledna příštího roku. O Turecku se pak na stránkách mezinárodního cestování píše, že riziko teroristického útoku je stále vysoké.

Reklama

Doporučované