Hlavní obsah

Nejhlasitější český antisemita utržil za nenávistné knihy přes milion, spočítala policie

Adam B. Bartoš a jeho proces.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Extremista Adam B. Bartoš míří před soud kvůli popírání holokaustu a kvůli výhrůžkám vůči migrantům a vládě.

Článek

„Typický proces na politickou objednávku," stačil ještě říct Adam Benjamin Bartoš s úsměvem do kamery, když mu detektivové předali text obvinění a naložili ho i s balíky jeho knih a dokumentů do policejního auta.

Sedmatřicetiletý předseda strany Národní demokraté je jedním z nejhlasitějších odpůrců Židů a migrantů. Mimo jiné právě kvůli antisemitským knihám, které doposud vydal, může teď skončit natvrdo ve vězení. V Česku by to zřejmě byl první nepodmíněný trest za takovou činnost.

Bartoš, o jehož novinářských schopnostech svého času mluvil s respektem i prezident Václav Klaus, je obviněn z podněcování nenávisti a schvalování genocidy.

Podle dokumentů, které Seznam shromáždil, svůj odpor proti Židům pojal i jako byznys.

Policisté u Bartoše při domovní prohlídce našli notýsek, kam si psal všechny prodané a darované knihy, které vyšly v jeho produkci. Když to pak porovnali s daňovými přiznáními, vyšlo jim, že za dva a půl roku utržil asi 1,1 milionu korun. Čistého tedy asi 700 tisíc.

„To je směšné, nevím, jak k tomu číslu došli," reagoval na to Bartoš.

Pro migranty máme Macochu, napsal

Adam B. Bartoš je obžalován zaprvé kvůli projevům, článků a knihám na téma Židů. Třeba kvůli webového článku z roku 2013 s titulkem „Konspirací, nad kterou nepřestávám žasnout, je například holokaust". Stejně tak kvůli proslovu, který pronesl předloni na Hradčanském náměstí v Praze a kde před diváky prohlásil, že „to není žádný zločin popírat holokaust."

Pak je tady třeba zmíněná Bartošova vydavatelská činnost. Napsal knihu Obřezaná republika a hlavně vydal publikaci Protokoly sionských mudrců. To jsou záznamy z počátku 20. století, které mají dokládat snahu Židů ovládnout svět. Podle expertů jde o jednoznačný podvrh, ze kterého čerpal i Adolf Hitler.

Do třetice policisté přičítají Bartošovi k tíži jeho projevy na téma uprchlíků a postoje české vlády k migraci. Například příspěvek sdílený na Facebooku, že propast Macocha je schopna přijmout 24 tisíc migrantů. A rovněž předloňskou demonstraci, při níž Bartoš mával oprátkou z provazu a mluvil o zrádných politicích.

Budu chtít odškodnění

Adam B. Bartoš o své kauze nechce konkrétně mluvit, prý ještě ani neviděl obžalobu, kterou bude projednávat Obvodní soud pro Prahu 1. Na policii ale podle zjištění Seznamu vše vysvětloval odkazem na svobodu slova. A také tím, že jde ze strany policie o nedorozumění.

Vydávání protižidovských knih pak označil za práci historika - a vlastně i investigativní žurnalistiku, kdy se snažil přinášet názory a informace různých autorů.

Bartoš dnes nechce mluvit ani o tom, co ho živí. Říká jen, že s nakladatelstvím musel skončit, protože mu policie zabavila knihy za 200 tisíc. Tvrdí, že za tohle bude chtít jednou odškodnění od státu - tedy pokud ho soud nakonec osvobodí.

To však není jisté.

Už v 90. letech soud v jiné kauze jasně řekl, že vydání knihy Protokoly sionských mudrců je trestné. Ostatně na to odkazuje obžaloba i v Bartošově případu. Navíc Bartoš už má podmínku - byť nepravomocnou - z konce loňského roku za jiný svůj protižidovský projev.

Měl doma i rušičku telefonů

Policie si myslí, že Protokoly sionských mudrců zřejmě Bartoš vydal trochu konspiračně. Jako překladatele uvedl do tiráže knihy člověka, který vůbec o ničem nevěděl a vůbec se v překladatelské branži nepohybuje.

Při už zmíněné domovní prohlídce také policisté našli neznámé „elektronické zařízení". Když ho prozkoumali, ukázalo se, že je to rušička mobilních telefonů.

Adam B. Bartoš, který maturoval s vyznamenáním na gymnáziu a pak s výborným prospěchem získal diplom na Misijní škole M. L. Zinzendorfa, pracoval před lety jako novinář. Pak na svém blogu začal sestavovat seznamy „pravdoláskařů" a Židů v české společnosti.

„Je mi líto milionů lidí, kteří zemřeli v nacistických koncentračních táborech, protože jejich bohatším souvěrcům nestálo za to, učinit nic na jejich záchranu. Je mi líto milionů Židů, kteří umřeli během války, již Židé Německu vyhlásili (málo se ví, že Židé burcovali proti válce s Německem ještě před tím, než jakákoli Hitlerova válka vůbec začala)… Je mi líto Židů, kteří budou nakonec sami obětí nesmyslné apokalyptické hrůzy, již někteří z jejich předáků ve svém mesianistickém opojení neustále přivolávají,“ napsal jednou.

Pro Klause začal být moc radikální

I když ho Václav Klaus svého času podporoval, nakonec byl Bartošův příklon k antisemitismu na prezidenta moc. Řekl, že to byl „talentovaný novinář", ale po vstupu do politiky už moc radikální.

Mimochodem - Bartošův článek promluvil výrazně i do poslední prezidentské kampaně. Tým Miloše Zemana z něj citoval pasáž, že v rakouském zámku manželky protikandidáta Karla Schwarzenberga dodnes visí nacistické symboly. Byl to však vylhaný text.

Adam B. Bartoš se později zúčastnil na Hradě slavnostního předávání státních cen. Popíral, že dostal pozvánku od nově zvoleného prezidenta Zemana. Zúčastnil se prý s kamarádem, kterému z prezidentské kanceláře přišla pozvánka pro dva a neměl s kým jít.

Reklama

Doporučované