Hlavní obsah

Nejhorší ekologická skvrna Česka: Nesnesitelný zápach má skončit ještě letos

„Pokud všechno dobře půjde, a nechci to zakřiknout, tak se opravdu do konce roku 2018 tento region zbaví ekologické zátěže, která tady straší více než 100 let,” řekl Seznamu ministr životního prostředí Richard Brabec.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zápach z ropných kalů v lagunách, který trápí obyvatele Ostravy a jejího okolí již desítky let, konečně vyvane. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce bude největší ekologická zátěž v České republice odstraněna do konce roku 2018.

Článek

Místní se této chvíle už nemohou dočkat. S pravidelnými vlnami zápachu někteří bojují i desítky let. Informace, že do konce roku by jejich trápení mohlo skončit, je nesmírně potěšila. Do celkové likvidace zbývá odtěžit ještě 90 tun materiálu.

„Pokud všechno dobře půjde, a nechci to zakřiknout, tak se opravdu do konce roku 2018 tento region zbaví ekologické zátěže, která tady straší více než 100 let,” řekl Seznamu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Vymizením kalů ale ještě neskončí kompletní sanace lagun. Ta potrvá až do roku 2020. Poté by mělo území nabýt zcela novou podobu. Správou a zajištěním sanace byl pověřen státní podnik Diamo.

„Původní územní plán počítal s využitím tohoto území po sanaci jako se zónou odpočinku pro obyvatele přilehlého sídliště Fifejdy, měl tady být lesopark. Nicméně v průběhu let došlo ke změně plánu a v současné době je s tímto územím počítáno jako se zónou pro lehký průmysl,” dodal Kamil Prokeš, vedoucí oddělení lagun státního podniku Diamo.

Reklama

Doporučované