Hlavní obsah
Online

Kalifornii zachvátil nejhorší požár v historii. Úřady hlásí 31 obětí

Požár v Kalifornii propukl na třech místech.Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

V Kalifornii se dál šíří ničivé požáry. Kvůli ohni bylo v celé Kalifornii evakuováno více než 300 000 lidí. Proti požárům zasahuje více než 8 000 federálních, státních a místních hasičů. Obětí je už přes tři desítky a více než 200 lidí se pohřešuje.

Článek

V Kalifornii propukl oheň na třech místech. Jeden z požárů pustoší plážový resort Malibu na jihu státu. Hasiči mají pod kontrolou zatím jen čtvrtinu z požáru nazývaného Camp, který zasáhl sever Kalifornie. Požár Woolsey, jenž pustoší jih, se zatím podařilo uhasit jen z deseti procent. Příčina vzniku požárů dosud není známa.

Podle hasičů se požáry dále šíří kvůli silnému větru a suchu, které v oblasti panuje. Plameny tu letos podle stanice BBC spálily území o rozloze větší, než má Belgie a Lucembursko dohromady.

Počet obětí lesních požárů v Kalifornii stoupl na 31 poté, co úřady na severu státu ohlásily, že našly dalších šest mrtvých těl. Oznámila to agentura AP s tím, že z hlediska počtu obětí jde o dosud nejhorší požáry v dějinách Kalifornie. Předchozí bilance čítala 25 obětí ohnivého živlu. Podle úřadů počet mrtvých pravděpodobně vzroste.

NASA zveřejnila satelitní snímek požáru Camp na severu Kalifornie.Video: AP

Šerif okresu Butte County Kory Honea uvedl, že během neděle se pět mrtvých těl našlo v domech a jedno v autě v ohořelých troskách města Paradise. Policie od čtvrtka, kdy zdejší požár propukl, pohřešuje 228 lidí.

Na severu Kalifornie plameny nejvíce zasáhly právě město Paradise, kde lehlo popelem přes 6 700 domovů, firemních objektů a obchodů a také nemocnice. Některé oběti požárů byly nalezeny uvnitř nebo nedaleko svých ohořelých aut či v troskách a okolí vyhořelých domů.

  • Požár Woolsey se stále rozšiřuje, hasiči mají pod kontrolou jen pětinu zasaženého území

    Rozsáhlý požár Woolsey se v průběhu pondělí rozšířil, oheň nyní sužuje více než 37 000 hektarů země. Hasičům se zatím podařilo o pět procent navýšit velikost kontrolované oblasti, nyní tedy mají pod kontrolou 20 procent zasaženého území.

    Rozsah dalších dvou požárů se nezměnil – největší požár Camp, který zasáhl sever státu Kalifornie, se rozprostírá na ploše větší než 45 000 hektarů, požárníci mají pod kontrolou čtvrtinu plamenů. Nejmenší kalifornský požár, nacházející se stejně jako Woolsey v okrese Ventura, se rozkládá na ploše 1 834 hektarů a hasiči již ovládají 80 procent zasaženého území.

    Informace přinesla zpravodajská stanice CNN s odkazem na kalifornský resort pro lesnictví a požární ochranu.

  • Lidé se dále evakuují, často musí projíždět skrze plameny

    Úřady nadále vybízejí obyvatele měst v bezprostřední blízkosti požárů, aby opustili své domovy a evakuovali se do bezpečí. Hasiči okresu Los Angeles nařídili povinnou evakuaci lidem žijícím v městech Topanga, Malibu, Calabasas, Hidden Hills, Westlake Village, Agoura a dalších částech, přímo zasaženými požáry.

  • Média přirovnávají požár ke katastrofě v Griffithově parku z roku 1933

    Server BBC přirovnává požár v Kalifornii k tomu z roku 1933, který se rozpoutal v Griffithově parku v Los Angeles a zemřelo při něm 29 mužů. Ve chvíli, kdy požár propukl, pracovalo na místě 3 780 dělníků. Někteří muži se dobrovolně nebo nuceně museli zapojit do boje s požárem. Kromě téměř tří desítek mrtvých zůstalo na místě i přes 100 zraněných. Americké úřady označují nynější sérii kalifornských požárů za nejhorší v moderní historii země.

  • Z těl obětí zůstaly jen kosti a úlomky

    Záchranáři postupně nalézají pozůstatky obětí požárů v Kalifornii. Na severu země poblíž města Paradise pomáhá záchranářům s hledáním kostí a fragmentů i tým antropologů z Kalifornské univerzity. Ten využil i mobilní DNA laboratoř. Oběti se ale podle serveru The Guardian zatím nepodařilo identifikovat. Podle šerifa okresu Butte County Koryho Honey se na 228 lidí stále pohřešuje.

  • Pro hasiče je boj s požáry vyčerpávající

    Do boje s kalifornskými požáry se zapojilo přes 8 tisíc federálních, státních a místních hasičů. Na pomoc přijeli požárníci z Oregonu, Montany, Texasu, Utahu nebo Washingtonu. Lidé sdílejí na sociálních sítích děkovné komentáře s fotografiemi, na kterých hasiči odpočívají po zásahu.

  • Známému herci zbyla z domu jen železná konstrukce

    Skotského herce Gerarda Butlera připravil kalifornský požár o celý dům. Fotku, kde se zachytil s troskami domu, umístil na svůj instagramový profil. O své domy přišly i další známé osobnosti. Mezi nimi je například zpěvák Robin Thicke nebo herečka a zpěvačka Miley Cyrusová.

    Foto: instagram.com/gerardbutler
  • Aktuální stav jednotlivých požárů v Kalifornii

    • Požár Camp - Požár nazývaný Camp, který zasáhl sever Kalifornie, je největší ze tří požárů. Zatím spálil přibližně 45 tisíc hektarů země a zničil asi 6 700 budov. Hasiči mají pod kontrolou zatím jen čtvrtinu požáru.
    • Požáry Woolsey a Hill - Tyto dva požáry spalují jih Kalifornie. Woolsey se rozšířil na plochu o velikosti téměř 35 tisíc hektarů. Požárníci měli v neděli večer pod kontrolou jen asi 15 procent plamenů. Menší požár Hill, rozprostírající se na ploše 1 834 hektarů, mají hasiči pod kontrolou ze tří čtvrtin. Dvojice požárů na západ od Los Angeles donutila k evakuaci desetitisíce lidí včetně řady celebrit a zničila známé místo natáčení filmů a seriálů.
  • Před požáry lidé evakuují i svá zvířata

    Kaliforňané před požáry utíkají i se svými zvířaty. V Malibu přemístili koně na pláž, kde zůstanou až do odvolání povinné evakuace.

  • Za pár hodin stoupl počet obětí na 31

    Ještě před pár hodinami hlásily americké úřady 25 obětí lesních požárů v Kalifornii. Počet mrtvých stoupl na 31 poté, co záchranáři našli na severu státu dalších šest obětí. Oznámila to dnes agentura AP. Podle úřadů počet mrtvých s největší pravděpodobností ještě poroste.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy