Hlavní obsah

Nejhorší telefonát. Trump se kvůli dohodě o uprchlících pohádal s australským premiérem

Dohoda s Austrálií o migrantech je podle Trumpa „hloupá”, chce ji změnit.

 

Reklama

Trump chce změnit dohodu USA s Austrálií o přesunu tisícovky žadatelů o azyl ze záchytných táborů do USA.

Článek

Americký prezident Donald Trump chce přezkoumat „hloupou dohodu" o přesídlení až 1250 žadatelů o azyl z australských záchytných táborů na ostrovech v Tichém oceánu, kterou země uzavřely ještě v době vlády Baracka Obamy.

Nový americký prezident Donald Trump to oznámil poté, co předčasně ukončil napjatý telefonický rozhovor s australským premiérem Malcolmem Turnbullem.

Ten podle listu Washington Post označil za „zdaleka nejhorší", jaký dosud s představiteli cizích zemí vedl. Rozhovor plánovaný původně na hodinu ukončil nový šéf Bílého domu po 25 minutách, uvedl americký list.

Premiér Turnbull telefonát s Trumpem naopak označil za upřímný a otevřený, odmítl ale poskytnout jakékoli bližší informace o „soukromém" hovoru.

Dohodu Trump označil za „nejhorší, jaká kdy byla uzavřena", a Austrálii obvinil, že se snaží do Spojených států vyvézt „příští bostonské atentátníky". Narážel tím na teroristický útok na bostonském maratonu v roce 2013, který spáchali čečenští bratři Džochar a Tamerlan Carnajevové, kteří v USA žili několik let.

„Věříte tomu? Obamova administrativa souhlasila, že přijme tisíce ilegálních imigrantů z Austrálie. Proč? Přezkoumám tuto hloupou dohodu?" napsal následně Trump na svůj Twitter.

Ujednání se týká asi 1250 žadatelů o azyl, které australské úřady zadržují v zařízeních v ostrovních státech Papua-Nová Guinea a Nauru. USA by na jeho základě měly tyto lidi, mezi nimiž jsou osoby převážně z Afghánistánu, Íránu a Iráku, přijmout na své území. Austrálie na oplátku souhlasila, že přijme migranty, kteří jsou v uprchlických táborech, jež spravují Spojené státy v Kostarice. Jde o osoby prchající před násilím v Guatemale, Hondurasu a Salvadoru.

Video: Trump pokořil rekord v neoblíbenosti prezidentů

Reklama

Doporučované