Hlavní obsah

Nejhorší třetina, pak velkolepý obrat a ovace pro kapitána. Češi v bitvě o Bratislavu vyřídili Lotyše

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Hokejová reprezentace po mizerném začátku prohrávala s Lotyšskem 2:0, čtyřmi kanadskými body je k velkému obratu dovedl kapitán a čerstvý táta Jakub Voráček.

Reklama

Po prvních dvaceti minutách to vypadalo, že si hokejová reprezentace na mistrovství světa fatálně zavaří. S Lotyšskem prohrávala 0:2 a na ledě jí nevycházelo vůbec nic. K velkému obratu zavelel kapitán a čerstvý otec Jakub Voráček.

Článek

Pro Jakuba Voráčka to byl vyloženě hektický den: ve čtyři ráno musel kapitán českého týmu narychlo opustit dějiště mistrovství světa, autem spěchal do České republiky, aby asistoval přítelkyni u porodu synka Matěje.

„Spal jsem tři hodiny a vůbec nevěděl, co od sebe čekat. Nečekal jsem od sebe vůbec nic,“ řekl Voráček. Nakonec naprosto stěžejní muž večera a rozdílový hráč ne zrovna šťastně rozehrané bitvy.

Voráček zaznamenal dvě branky, přidal k nim dvě asistence a dotáhl tým k velkému obratu.

Výhra 6:3 je (možná trochu překvapivě) nejvyšší výhrou nad Lotyšskem v historii vzájemných zápasů. Až dosud se Češi s nepříjemným soupeřem povětšinou hodně natrápili, někdy i ztráceli body. Tentokrát i díky vřavě nadšených fanoušků na tribunách trápení připustili jen zkraje utkání. Od druhé třetiny už hokejisté na ledě dominovali.

„Co jsem řekl v kabině o přestávce, si ale nechám pro sebe, nezlobte se,“ poznamenal Voráček.

„Prohrát s Lotyšskem by nebylo vůbec příjemné. Ale když jsem viděl, jak i v první třetině tým bruslí, neměl jsem o nás strach. Pak se to ukázalo, za stavu 4:2 už jsme zápas kontrolovali až do konce,“ řekl Voráček.

Češi tak vyhráli bitvu o Bratislavu: Vítězství za tři body je zase o něco přiblížilo k prvním dvěma místům ve skupině, která jim zaručí, že se na čtvrtfinále nebudou muset přesouvat do Košic. Po výhře zároveň platí, že by jim k postupu do vyřazovacích bojů mohla zabránit jen vyložená senzace.

Už v pátek hrají Češi znovu od 20:15 proti Itálii, v neděli je čeká Rakousko. A v úterý zakončí základní skupinu proti Švýcarsku. Zejména následující dva zápasy s totálními outsidery jsou velmi vítané směrem k řešení nedostatků, ty v české hře stále jsou.

Jako velice palčivý problém se zatím jeví přesilové hry. Se 14,29 procenta využití patří mezi nejhorší týmy na turnaji, úplně přesvědčivě zatím nepůsobí ani při hře v oslabení. Zároveň platí, že s 58 trestnými minutami jsou Češi třetí nejvylučovanější tým na turnaji.

Čas na souhru bude navíc nadále potřebovat nově složená druhá formace, na jejímž centru poprvé po příjezdu z Dallasu nastoupil Radek Faksa. Ten dostal od trenérů jasný úkol: Zlepšit českou efektivitu na vhazování, v úvodním střetnutí se mu to ale příliš nevedlo. S úspěšností 39 % byl tentokrát v této dovednosti nejslabším hráčem českého týmu.

„Je důležité, že je mužstvo zdravé. Že když se něco řekne, přijde i ten impulz a práce. Ve druhé třetině přišla neskutečná práce, nebylo vidět ani jednoho hráče, že by odpočíval. Začali těma nohama více pracovat, začali být agresivnější a začali to dohrávat. To, co jsme museli přijmout, jsme i rozdali. I když to někdy byly i zbytečné fauly, ale to už jsme si řekli. Myslím, že obrat jsme si zasloužili,“ prohlásil trenér Miloš Říha.

Zároveň potvrdil, že jeho soupiska je uzavřená. David Tomášek už odcestoval domů, jako pětadvacátého hráče vedení týmu v pátek dopíše na soupisku Milana Gulaše. Je velmi pravděpodobné, že nejlepší hráč Tipsport extraligy nastoupí už proti Itálii. Stejně jako brankář Pavel Francouz.

Zároveň je definitivně jisté, že reprezentace nemůže nadále čekat na některého z dalších Čechů ve Stanley Cupu.

Reklama

Doporučované