Hlavní obsah

Nejhorší vláda, popisují svědci. Křičelo se, pak šel Hamáček na vzduch

Foto: Profimedia.cz

Vicepremiér a premiér.

Reklama

Pondělní vláda, na které ministři řešili mimo jiné zavedení povinnosti nosit respirátory, se zvrhla v emotivně vypjatou hádku premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD).

Článek

Pondělní jednání vlády se po několika hodinách vyhrotilo natolik, že na sebe politici křičeli a vzájemně se uráželi. Jeden z účastníků popsal jednání jako „nejhorší vůbec“.

Vše vyeskalovalo ve chvíli, kdy se Babišův kabinet dostal k zakázce na antigenní testy pro děti, aby se mohly bezpečně co nejdříve vrátit do škol. Hamáček se snažil obhájit kroky svého ministerstva ve výběru dodavatele. Babiš naopak přišel na vládu s tím, že tendr se má zrušit a děti pravděpodobně do škol od 1. března nepůjdou.

Nakonec odcházel spokojený Hamáček - tendr zůstává a vláda prý s návratem alespoň části dětí do lavic od příštího týdne počítá. Ministři nechtějí o průběhu vlády otevřeně hovořit, Seznam Zprávám se ale podařilo zrekonstruovat, co Babišově prohře předcházelo.

Několik zdrojů z vlády - bez ohledu na stranickou příslušnost - pro Seznam Zprávy popsalo, že Babiš Hamáčka urážel a osočoval například otázkou „kdo ví, co má ze zakázky nakradeno“. Řekl také, že nechápe, proč zakázku v protikorupční vládě získala „prázdná schránka“.

Hamáček útoky odrážel s tím, že vzal podklady připravené ministerstvy školství a zdravotnictví, která jsou v gesci hnutí ANO. A prý se pouze snažil tendr co nejrychleji zúřadovat, když to jeho koaliční partner nezvládne.

Hysterická atmosféra

Vzájemně si pak vyčítali i mediální přestřelku. Babišovi vadily Hamáčkovy náznaky, že stojí za jednou z firem. Hamáček se zase cítil dotčený zprávami o tom, že Babiš hodlá zakázku zastavit.

Do hádky na straně Hamáčka se dle svědků zapojila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která Babišovi vytýkala, že jestli má někdo něco vysvětlovat, tak je to on. „Skákala mu do řeči, Hamáček křičel, bylo to celé hodně hysterické,“ líčil jednání jeden z ministrů. Hamáčka se ovšem nesnažila zastat jen stranická kolegyně, ale také někteří ministři nominovaní do vlády hnutím ANO.

Hádka skončila tím, že Hamáček bouchl do stolu, řekl Babišovi, že toho má dost a ať si tedy tendr zruší a vyhlásí ho sám Úřad vlády. Poté odešel na pár minut pryč z místnosti, aby se - jak popisují zdroje - vydýchal.

Podle zdrojů Seznam Zpráv se nakonec o budoucnosti zakázky vůbec nehlasovalo. Svou roli zřejmě mimo jiné sehrála potřeba co nejrychleji testy do Česka dovézt a začít školy otevírat. „Babiš podle mne usoudil, že další zdržování by zase naštvalo veřejnost a opozici, které návrat dětí do škol slíbil,“ konstatoval další z účastníků vládního jednání.

Sami účastníci se nechtěli k osobnímu střetu nijak vracet. „Nebudu vynášet informace z uzavřeného jednání,“ řekl vicepremiér Hamáček. Stejně tak se k tomu nechtěl vyjadřovat premiér Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované