Hlavní obsah

Nejhranější Havel má za sebou 130. reprízu. V hlavní roli alkohol a obrovitánské hlavy

Představení Antiwords.Video: Barbora Marková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvě ženy místo mužů, nezřízené pití piva během představení a velké hlavy. To je inscenace Antiwords, která je inspirovaná asi nejznámějším dílem Václava Havla - Audiencí.

Článek

Absurdní humor, nesmrtelné hity velikánů a obrovitánské hlavy nejsou jedinými zvláštnostmi představení - hlavních rolí se ujaly dvě ženy.

„Známe Havlovu Audienci na mnoho způsobů a vždycky to byli dva muži. A my jsme si řekli, co by se stalo, když tam budou sedět dvě ženy a budou mít na sobě velké masky, které jsou mužské. A jaká to bude energie, jak se budou chovat, co se také stane, když budou pít reálné pivo,“ říká Petr Boháč, režisér inscenace.

Na představení mají herečky přichystáno 15 piv. Tedy o šest více, než kolik zvládl v roli sládka vypít Pavel Landovský v legendárním zpracování režiséra Jiřího Menzela.

Jednu z dvou hlavních rolí ztvárnila Michaela Hradecká. Na alkohol během představení si musela zvykat. „Celé představení rozhodně provází souboj s alkoholem, jenž vám, pochopitelně s adrenalinem, moc nepomáhá v dodržení struktury, skrze kterou vyjadřujeme absurditu toho dramatu. Nejtěžší okamžik je po jedné taneční kreaci - vypít potom naráz dvě piva, to už je trošku náročnější,“ říká herečka.

Jediným zvukovým prvkem představení je hudba Sivana Eldara, který ji složil speciálně jen pro tuto událost. Obě herečky celé představení nepromluví, velké hlavy od sochařky Pauliny Skavové si sundají, jen když pijí pivo.

Nejhranější hru Václava Havla už měli možnost vidět diváci po celém světě. Představení Antiwords bylo uvedeno na třech kontinentech a sklízelo úspěch například ve Washingtonu, New Yorku, Pekingu, Soulu, Oslu nebo v Jižní Koreji.

„Ten smích je de facto stejný. Všichni tam poznávají sami sebe. My jsme zažili jedno z nejlepších představení v Koreji, kdy jsme hráli pro 600 lidí. Stačilo jen, když holky sundaly masku a vypily první druhé pivo. A hlavně ženy se strašně začaly smát, protože rozpoznaly ty muže, jak asi pijí, a rozpoznaly určité situace, které znají ze svého vlastního života. Díky tomu se uvolnila určitá energie a byla skvělá atmosféra jako na fotbale,“ dodává režisér Petr Boháč.

Jak herečky pití alkoholu během představení zvládají? Podívejte se na video v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované