Hlavní obsah

Nejinteligentnější vojenští roboti. Budou jednou příčinou třetí světové války?

Svět bez obalu se věnuje inteligentním robotům. Podívejte se ve videu, co všechno stroje budoucnosti umí.Video: Milan Šíma

 

Reklama

„Soupeření států o převahu v oblasti umělé inteligence bude nejpravděpodobnější příčinou třetí světové války,” věří americký podnikatel Elon Musk, zakladatel výrobce elektromobilů Tesla.

Článek

Válku by podle Muska v budoucnosti nemuseli iniciovat státníci, ale právě umělá inteligence, pokud by dospěla k závěru, že preventivní úder je nejpravděpodobnější cestou k vítězství.

„Současné technologie se umělé inteligenci nepřibližují ani na krok,” říká prof. Ing. Jan Flusser, DrSc. z Ústavu teorie informace a automatizace AV ČR. „Nejlepší armádní roboti jsou v současnosti z dílny Boston Dynamics,” dodává Jan Flusser. „Oni vyvíjejí čtyřnohé roboty, které mají podporovat vojáky. Tito roboti jsou velmi sofistikovaní, ale jsou to jen naprogramované stroje, které nemají vlastní inteligenci. Aby robot samostatně myslel, tak by měl mít kreativitu. Měl by mít schopnost zobecňovat to, co prožil,” říká profesor Flusser.

„V současné době se roboti učí jen strojově, a tady by bylo potřeba, aby robot viděl souvislosti mezi dvěma událostmi, kterými prošel, aniž by mu jeho program řekl, aby je hledal. A to je hrozně těžké.”

Nebezpeční roboti zabijáci

Musk již minulý měsíc podepsal dopis vyzývající OSN, aby zakázala vývoj takzvaných „robotů zabijáků”. Experti na umělou inteligenci v dopise varují, že „smrtelná autonomní” technologie představuje Pandořinu skřínku. Důležité je podle nich jednat včas a užití umělé inteligence při obsluhování zbraní zakázat.

„Ta výzva mi připadá odtržená od reality. Nikdy v historii zákaz nějakých zbraňových systémů totiž nevedl k tomu, že by se ty zbraně opravdu přestaly používat,” dodává český vědec.

Příznivci těchto robotů ale věří, že současné válečné zákony jsou pro řešení situace dostačující, pokud budou takové zbraně vyvinuty. Naopak odpůrci této technologie jsou přesvědčeni, že roboti zabijáci představují pro lidstvo hrozbu.

Reklama

Související témata:

Doporučované