Hlavní obsah

Nejistá budoucnost Jiřího Pospíšila: Byl hvězdou dvou stran, teď ztrácí vliv

Někdejší předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Reklama

Jednu dobu nejpopulárnější politik ODS a později předseda TOP 09 Jiří Pospíšil bojuje o svůj politický život. Ztrácí sílu i ve své poslední politické baště - v Praze.

Článek

Poslední hlasování pražských špiček TOP 09 určilo sestavu, kterou strana nabídne na společnou kandidátku s ODS a lidovci (Spolu), ukázalo ale také na vratkou pozici Jiřího Pospíšila. Ten by jako šéf zdejší stranické buňky měl mít hlavní slovo, jeho návrh ale prošel jen velmi těsně.

Sám Jiří Pospíšil Seznam Zprávám řekl, že některá jeho poslední rozhodnutí spojená s vládnutím na magistrátu skutečně mohla vést k „destabilizaci jeho pozice“. Jako příklad uvedl nesouhlas s odvoláním pirátského primátora Zdeňka Hřiba.

Jiří Pospíšil působí druhé volební období jako europoslanec, od posledních komunálních voleb je ale i zastupitel hlavního města Prahy. Sám v letošních sněmovních volbách nekandiduje, na volitelné místo kandidátky chtěl ale prosadit téměř neznámého radního z Prahy 2 Michala Zunu. To se nakonec podařilo - Zuna bude za TOP 09 třetí, ale hlasování bylo velmi těsné.

Tábor Pospíšilových vnitrostranických oponentů už se tak vyrovnává množství jeho příznivců. Navíc se může snadno stát, že Zuna bude ještě poodsunut. Konečné slovo totiž má stranická centrála, a podle zjištění Seznam Zpráv je velice pravděpodobné, že do pražské kandidátky zasáhne.

Neznámý radní přeskočil i starostu

Pospíšilův favorit Zuna se na kandidátce zařadil hned za šéfku strany Markétu Pekarovou Adamovou a poslance Dominika Feriho. Přeskočil tak silná „topácká“ jména, jako je populární starosta Prahy 6 Ondřej Kolář nebo profesor ekonomie Martin Dlouhý. Devětatřicetiletý veřejnosti neznámý politik se přitom do zastupitelstva Prahy 2 dostal před dvěma lety díky volebnímu zisku strany, nikoli díky vlastním preferenčním hlasům.

Odsunutí známějších jmen, jako je například Kolář, přitom může být problém. Trojblok Spolu má mezi sebou - zatím nepsanou - dohodu, že potenciální skokani nemají být na spodních místech kandidátky. Pokud by totiž známé tváře „přeskákaly“, změnilo by to poměr sil, na kterém se dohodly stranické sekretariáty.

„Nikdo se mnou takto nehovořil. A nedovedu si představit, že bych ovlivňoval tajnou volbu,“ říká k tomu Jiří Pospíšil. Podle něj návrh přináší kombinaci slavných jmen i tvrdě pracujících lidí, kteří mohou překvapit, a je s ním spokojen. „Jsem přesvědčen, že jestli bude pan Zuna zvolen, tak za rok o něm uslyšíte jako o kvalitně pracujícím poslanci,“ dodává Pospíšil.

Pokud by vedení kandidátku změnilo, bylo by to prý zklamání a zneuznání Zunových podporovatelů. Vedení strany se ale jen těžko může tvářit, že o „protiskokanské“ dohodě s koaličními partnery nic neví. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová dotaz, zda bude usilovat o úpravy pražské kandidátky, odmítla jako předčasný.

Pospíšilovi oponenti si jeho podporu Zuny vykládají tak, že si je šéf pražské TOP 09 vědom své oslabené pozice a hledá nové spojence. Na podzim bude pražská TOP 09 vybírat nové vedení a krátce nato se rozběhnou nové volební primárky, tentokrát na pražského primátora.

Primátor? Záleží na konstelaci

Zájem o obě funkce Pospíšil pro Seznam Zprávy nevyloučil. Post šéfa pražské TOP 09 by prý obhájil rád, ohledně kandidatury na primátora je zdrženlivější. „Záleží na budoucí konstelaci,“ uvedl. Nyní jde například jen těžko odhadovat, zda bude v komunálních volbách v roce 2022 TOP 09 kandidovat sama, nebo v koalici.

Pospíšil v roce 2018 vedl kandidátku s názvem Spojené síly pro Prahu, na které se ještě kromě TOP 09 a Starostů podíleli lidovci. V letošních sněmovních volbách ale jsou Starostové s Piráty a TOP 09 s lidovci a ODS, která je v hlavním městě v opozici. To vyvolalo debaty mezi TOP 09 a ODS, zda by nebylo lepší odvolat Hřiba a spojit kluby. Pospíšil se přitom zasazuje o to, aby se do konce volebního období dovládlo na původním půdoryse.

Zda a jak se politické síly v hlavním městě před komunálními volbami přeskupí, bude záležet i na tom, jak se osvědčí spolupráce v letošních sněmovních volbách a následně při sestavování nové vlády. Voliči navíc mohou vynést do popředí nové tváře a rozšířit seznam kandidátů, kteří budou mít šanci v budoucím primátorském souboji uspět.

Reklama

Doporučované