Hlavní obsah

Nejisté vánoční trhy. Prodejci občerstvení si zoufají

Foto: Jaroslav Brousil

Klasické vánoční trhy letos kvůli proticovidovým opatřením nebudou.

Reklama

Na konci listopadu by měly tradičně vypuknout vánoční trhy v Praze, Brně nebo třeba Olomouci. Jakou ale budou mít podobu, zatím není jisté. Stánkoví prodejci by však ale mohli přijít o velkou část tržeb.

Článek

Živá vánoční hudba, zaplněná náměstí tisícovkami lidí a stánky prodávající svařáky, punče, bramboráky nebo palačinky. Tak vypadají klasické každoroční vánoční trhy. Letos to tak ale s největší pravděpodobností vypadat nebude. Záležet bude na proticovidových opatřeních koncem listopadu, kdy by akce měly vypuknout. Města tak nevědí, v jaké podobě trhy připravit. Například Praha s trhy letos nepočítá. Naopak Brno a Olomouc je plánují alespoň v nějaké omezené podobě. Prodejci jídla a pití však budou mít nejspíš zákaz prodávat.

Nejhůře jsou na tom malí stánkaři, pro které jsou vánoční trhy obdobím, kdy běžně vydělají i třetinu ze svých ročních zisků. To je případ i trhovce Bohdana Mužíka, který na brněnských vánočních trzích každoročně prodává ve svém stánku americké palačinky. „Je to pro mě naprostá katastrofa. Mohl jsem pracovat jen v létě na festivalech a v kempech, ale to nebyly skoro žádné výdělky. Čekal jsem aspoň na Vánoce, ale s tím už také nepočítám. Ty minusy jsou strašlivé,“ sdělil Mužík.

Ztrátové budou vánoční trhy ale i pro větší prodejce. „Prodeje na vánočních trzích nám vydělají v průměru přes osm milionů korun. V ten měsíc je to pro nás nejvýdělečnější podnik ze všech našich pěti podniků. Pro nás to tedy bude výrazný výpadek. Rozhodně nás to zasáhne,“ uvedl spoluzakladatel brněnského turbomoštu Adam Vodička a spolumajitel dalších brněnských gastro podniků.

Pravidelně je stánek s jejich turbomoštem na každém ze čtyř brněnských náměstí. „Prodej na vánočních trzích je důležitou součástí našeho fungování. Kdyby se mohlo prodávat, byla by to pro nás velká pomoc, hlavně v této současné situaci,“ sdělil Vodička. Stále se ale upínají k naději, že nějaký provoz bude možný. „Nevzdáváme to, ale počítáme s tím, že trhy se tento rok nepodaří tak jako v minulých letech,“ dodal Vodička.

Někteří prodejci jsou ale skeptičtí vůči tomu, jestli by jim i přes povolení prodávat nějací zákazníci přišli. „Nevím, jestli by mi provoz stánků na vánočních trzích pomohl nebo bych kvůli tomu, že by přišlo málo lidí, spíš prodělal a uškodilo by mi to ekonomicky,“ uvedl majitel Tutti Frutti baru a Retro café baru Milan Blatný, který má pravidelně dva až tři stánky na vánočních trzích v Brně.

Brno by chtělo stánky s prodejem jídla a pití na trzích mít. V případě, že by to nešlo, chtějí vyjít vstříc například restauracím. Záleží ale na vládních opatřeních. „Pokud by byly nějakým způsobem otevřené restaurace, tak chceme umožnit vánoční venkovní zahrádky. Ty by lidem nahrazovaly tradiční stánkovou konzumaci, když budou procházet Brnem,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Město totiž zatím počítá se zachováním tradiční výzdoby a omezenými vánočními trhy. „Určitě počítáme se stavbou Halouzkova betléma na Dominikánském náměstí a s vánočním stromem na náměstí Svobody. Na Zelném trhu bude tradičně také vánoční strom a na Moravském náměstí budou moci lidé navštívit vánoční kolo,“ uvedla mluvčí Turistického a informačního centra Brno Adéla Nováková.

Organizátoři jsou tak připraveni i na možnost, že by některé stánky postavili. „Stánků by bylo méně než v předchozích letech a počítá se především s řemeslnými stánky a prodejem vánočních dárků. Tím, že jich bude mnohem méně, zhruba čtvrtina plánovaného počtu v celém centru, tak budou zajištěny bezpečné rozestupy mezi jednotlivými stánky a dostatek prostoru pro bezpečný pohyb lidí,“ dodala Nováková. Na Zelném trhu by například mělo být pouze 25 stánků z tradičních 120. Zároveň chtějí organizátoři rozmístit i další stánky v blízkosti historického centra města. „Chceme, aby se lidé prošli nazdobeným Brnem a nasáli tu atmosféru a sem tam potkali řemeslný stánek, kde by si něco mohli koupit,“ uvedla Dobešová.

S kulturním programem a živou hudbou už ale nepočítají. „Letos se musíme vzdát velkých koncertů na pódiu. Vymýšlíme ale varianty menších hudebních produkcí na více místech v kombinaci s možností reprodukované hudby,“ řekla Nováková. O podobné variantě přemýšlí i v Olomouci. Organizátoři tam mají připravených několik návrhů, podle toho, jaká proticovidová opatření budou zrovna platná. „Pokud to situace umožní, vánoční trhy v Olomouci by měly, i když třeba v jiné podobě, být. Řešíme například případnou změnu kulturního programu. Pokud by trval zákaz zpěvu, zajistíme pro návštěvníky pouze reprodukovanou hudbu namísto živého koncertu kapely, a pokud se budou opatření dál týkat volnočasových aktivit, nebude například instalováno kluziště,“ uvedl mluvčí společnosti Kulturní Olomouc, která trhy organizuje, Pavel Vysloužil.

Podle mluvčí magistrátu v Olomouci Radky Štědré o konkrétní podobě vánočních trhů ještě nebylo rozhodnuto. „Určitě bude vánoční strom a výzdoba náměstí. O to Olomoučtí nepřijdou,“ sdělila Štědrá. Rozhodovat budou organizátoři i ohledně rozmístění a počtu stánků na náměstí.

Za to v Praze počítají pouze s vánoční výzdobou a stromem na Staroměstském náměstí. „Rozhodli jsme se přistoupit k menší verzi vánočních oslav. Nebude se proto jednat o nákladnou ani pompézní výzdobu,“ uvedl radní hlavního města Prahy Jan Chabr. Nicméně podle Chabra by bylo možné při uvolnění opatření některé stánky na Václavském nebo Staroměstském náměstí povolit. „Pakliže by to epidemiologická situace umožnila, jsme připraveni přidat i několik decentních malých stánků. Ale asi nemá cenu investovat čas a peníze do něčeho, co třeba ani nebude povolené. Proto v tuto chvíli s klasickou variantou vánočních trhů nepočítáme,“ uvedl Chabr. Organizátoři jsou v případě zájmu schopni narychlo pár stánků sehnat. „Myslím, že se může město rozhodnout ze dne na den, pokud se rozvolní opatření. My tam pak dodáme třeba čtyři stánky s klobásami a svařákem,“ uvedla mluvčí firmy TAIKO, která vánoční trhy organizuje, Hana Tietze.

I když každé město nahlíží na organizaci letošních vánočních trhů trochu jinak, přece jenom se v něčem shodla. Rozhodla se, že slavnostní rozsvícení vánočního stromu v jednotlivých městech se letos konat nebude. Důvodem je, aby zamezila velkému shlukování lidí na jednom místě a neporušila tak vládní opatření. Vánoční stromy tak sice města na konci listopadu rozsvítí, ale bez davů lidí. Jak to ale nakonec dopadne s vánočními trhy a stánkovými prodejci občerstvení, rozhodnou města v průběhu následujících týdnů s ohledem na vládní opatření.

Reklama

Doporučované