Hlavní obsah

Nejistota v Národním divadle. Karanténa přišla pozdě, tvrdí odborář

Foto: Profimedia.cz

Někteří zaměstnanci se o nakažených ve sboru Národního divadla dozvěděli až z médií, tvrdí odborář.

Reklama

Podle odboráře se v Národním divadle zkoušelo i přesto, že už byl potvrzen jeden nakažený koronavirem. Hygienická stanice tvrdí, že postupovala správně. Stejně tak vedení divadla.

Článek

Celý dvaašedesátičlenný operní sbor Národního divadla je od pondělí v karanténě kvůli výskytu koronaviru. Hygienická stanice v divadle eviduje deset osob pozitivních na covid-19.

Někteří zaměstnanci Národního divadla si ale stěžují, že se informaci o nakažených kolezích dozvěděli až z médií a že se ke karanténním opatřením přistoupilo pozdě.

„Nakažená paní zkoušela od začátku minulého týdne, a pak šla na testy. I přesto, že byl tento případ posléze potvrzený, zkoušelo se až do soboty. Lidé mají strach, ale co se s tím dá v tuto chvíli dělat. V podstatě nic,“ sdělil Seznam Zprávám odborář Jakub Hrubý.

První případ byl v divadle podle Hygienické stanice hlavního městy Prahy zaznamenán již minulou středu. Národní divadlo se o nakaženém dozvědělo podle informací od tiskového mluvčího Tomáše Staňka ve čtvrtek večer.

„Objevil se tam nakažený a vedení nějakým způsobem potřebovalo zachovat klid, ale bohužel došlo k tomu, přestože byl jeden nakažený, tak se zkoušelo dále. Kontaktovala se hygienická stanice, která je bohužel v tuto chvíli vytížená a zřejmě nedokázala včas reagovat, aby vše zarazila,“ pokračuje Hrubý.

Podle Zdenky Jágrové, šéfky pražských hygieniků, se ale Hygienická stanice hlavního města Prahy zachovala správně. „Nemáte pravdivou informaci, jsme už od minulého týdne v jednání s Národním divadlem,“ reagovala Jágrová. „Všechno bylo nastaveno tak, jak nastaveno má být. Bylo tam několik směn (v divadle) a ta směna, které se týkala karanténa, tak ta samozřejmě v práci nebyla. Rozhodně tam nedošlo k žádnému podcenění,“ řekla Seznam Zprávám.

Prvním nakaženým navíc podle ní nebyl člen sboru. „První případ neměl nic společného s uměleckým sborem, byl to obslužný personál,“ řekla Jágrová.

Odborář Hrubý, ale i další zaměstnanec, s nímž Seznam Zprávy mluvily, ale nepřál si být jmenovaný, jsou však přesvědčeni, že o vzniklé situaci v divadle neměli informace včas. „Z médií vyšlo najevo, že zaměstnanci jsou v karanténě. Ti samotní lidé to přitom ještě ani nevěděli. Dodnes čekají doma, až jim zavolá hygiena a uvedou je do karantény,“ řekl v úterý Hrubý Seznam Zprávám.

„O tom dost silně pochybuji. V pátek jsem mluvila s panem ředitelem Národního divadla, takže pochybuji, že by to celé Národní divadlo nechalo na médiích, až něco řeknou. To jsou zavádějící informace a nejsou pravdivé, samozřejmě,“ reagovala Jágrová pro Seznam Zprávy.

Ticho kvůli GDPR

Tiskový mluvčí divadla pak vysvětlil, že v pátek rozesílali všem zaměstnancům Národního divadla informace o zpřísněných opatřeních z důvodu zvýšeného rizika přenosu nákazy mezi zaměstnanci. Samotný email ale neobsahoval informaci, že se nákaza nachází přímo v divadle (níže jeho znění). Divadlo tvrdí, že kvůli GDPR nemohlo sdělit ani to, že je někdo nakažený.

Podle mluvčího divadla je podávání informací povinností hygieniků. „Tohle je samozřejmě kompetence pražské hygieny. To není odpovědnost zaměstnavatele,“ řekl mluvčí Seznam Zprávám s tím, že kontaktovat by zaměstnance, kterých se karanténa týká, měla sama hygiena.

To potvrdil i člen sboru Národního divadla Aleš Mihálik, který je teď v karanténě. „Já vám to řeknu obecně. Karanténní opatření řeší hygiena. Celý sbor je doma a od začátku, od prvního případu, to řeší hygiena. Zda se jednalo o nějakou prodlevu, než šli všichni do karantény, to nedokážu posoudit. Nejsem odborník,“ řekl Seznam Zprávám Mihálik.

Od kdy přesně je v karanténě, nechtěl Mihálik Seznam Zprávám říci, hygiena ho kontaktovala a nařídila karanténu a odběry.

Podle Hrubého není situace stále ideální. „Já teď jen sedím a zvedám telefony, kde mi volají lidé, že mají strach, že se jim nikdo neozývá. Je to katastrofa, bude to velký problém i do budoucna. Myslím si, pokud se to stane dvakrát až třikrát za podzim, tak ti lidé jsou bez peněz a divadlo nemůže vůbec fungovat,“ líčí situaci.

Podle Hrubého se nakažený objevil i mezi orchestrem. „V orchestru Státní opery byl potvrzený jeden nakažený. Tam to má stejný průběh, že někteří lidé byli posláni na testy a čeká se. Ale stejně tak je to otázka hygienické stanice,“ řekl Seznam Zprávám Hrubý.

Podle tiskového mluvčího divadla ale nikdo z orchestru v karanténě není. Začátkem týdne pouze proběhlo velké testování, které zatím žádný pozitivní případ nepotvrdilo. Negativních bylo zatím zhruba dvacet členů a na další výsledky se čeká.

Reklama

Související témata:

Doporučované