Hlavní obsah

Nejistý konec Bibiho. Izraelci mohou mít obviněného premiéra jako Češi

Foto: Profimedia.cz

Netanjahu se stará jen o sebe, píše se na volebním plakátu Bennyho Gance v Tel Avivu.

Reklama

Poslední průzkumy před pondělními parlamentními volbami v Izraeli ukázaly, že ani třetí hlasování během pouhých 15 měsíců nemusí přinést jasný výsledek. I tentokrát předvídají sondáže zhruba stejný počet poslaneckých křesel vládnímu Likudu i opozičním Modrobílým.

Článek

V Izraeli se už více než rok nepřetržitě vede volební kampaň. Levice stojí proti pravici, sekulární strany proti ultraortodoxním a politici usilující o mír s Palestinci proti radikálním osadníkům. Země je rozdělená více než kdykoli dříve, nezdá se ale, že by za neschopnost sestavit vládu měl po předchozích neúspěšných pokusech někdo platit.

Průzkumy z druhé poloviny minulého týdne sice naznačují, že by měl volby těsně vyhrát pravicový Likud Benjamina Netanjahua, ani jeden z nich mu ale nedával většinu ve 120členném Knesetu. „Ještě dva mandáty a vyvedeme Izrael z politické noční můry,“ napsal Netanjahu na Twitter po zveřejnění sondáže agentury Šlomo Filber, která nacionalistickému bloku předvídá 59 křesel.

Jeho předchozí výzvy k sestavení velké koalice ale opoziční lídr Benny Ganc ve středečním televizním vystoupení definitivně odmítl. Ganc tak učinil po sérii osobních útoků proti němu vedených z Netanjahuova volebního týmu. Útoky například zpochybňovaly Gancovo duševní zdraví.

Lžete, rozdělujete, šíříte pomluvy

„Kvůli vaší posedlosti vyhnout se soudnímu procesu lžete, napadáte, rozdělujete, šíříte zákeřné pomluvy, podněcujete…Nezasloužíte si být premiérem ani o jediný den déle. Já s vámi ve vládě sedět nebudu,“ citoval jeho slova deník The Financial Times.

Ganc narážel na blížící se proces proti Netanjahuovi, který čelí obvinění z korupce hned ve třech různých kauzách. Začátek procesu je naplánovaný na polovinu března, tedy pouhé dva týdny po volbách. Pokud by Netanjahu zůstal ve funkci nebo se konaly v pořadí už čtvrté volby, mohl by proti svému případnému odsouzení účinně bojovat, nebo ho alespoň oddalovat. V opačném případě by mohl skončit i ve vězení. V nejvyšších patrech izraelské politiky by ostatně nebyl první – za mřížemi už pobýval bývalý premiér Ehud Olmert (kvůli korupci) i hlava státu Moše Kacav (za znásilnění).

Klíčová účast izraelských Arabů

Izraelští komentátoři soudí, že o výsledku hlasování rozhodne volební účast. Zatímco Netanjahuovi stoupenci zřejmě svého oblíbence podpoří, klíčová může být účast izraelských Arabů. Proti nim Netanjahu v posledních měsících často velmi ostře vystupoval, což mělo značný ohlas i za hranicemi židovského státu – například americký prezidentský kandidát Bernie Sanders nazval Netanjahua rasistou.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Likudu Benjamin Netanjahu během jednoho z volebních mítinků.

Otázkou také je, jak se zachová bývalý ministr obrany Avigdor Lieberman, jenž se s Netanjahuem rozešel, zároveň si ale klade pro vstup do vlády takové podmínky, které mu nesplní ani Modrobílí. Lieberman spoléhá na podporu ostře sekulárních židů ze zemí bývalého Sovětského svazu, pro něž jsou nepřijatelné ústupky Netanjahuovy vlády ultraortodoxním stranám. Bez nich ale na druhou stranu není Likud schopný většinu v Knesetu získat.

Nevolte Bibiho, varují šéfové tajných služeb

Před volbou „Bibiho“ varovalo na videozáznamu hned šest bývalých šéfů tajných služeb Mosad a Šin Bet. „Premiér, který nejde osobním příkladem všem Izraelcům, je pro stát Izrael jasným a konkrétním nebezpečím,“ prohlásil na hebrejsky namluveném videozáznamu Tamir Pardo, jenž v letech 2011 až 2016 vedl Mosad. Bývalý šéf Šin Bet Juval Diskin se zase domnívá, že Netanjahu ztratil „morální a etické právo vést Izrael“.

Na adresu prezidenta Reuvena Rivlina pak podle deníku Times of Israel dorazilo množství petic podepsaných stovkami vojáků a důstojníků, kteří hlavu státu žádali, aby už po volbách nepověřoval Netanjahua sestavováním nové vlády.

Reklama

Doporučované