Hlavní obsah
Online

Česko do nového roku vstoupilo s rekordním skóre. Index rizika je na 90

Foto: ČTK

Zavřené restaurace i obchody. I přestože byla silvestrovská noc nejklidnější za roky, epidemie v Česku neutichá.

Reklama

aktualizováno •

Domácí i zahraniční dění kolem pandemie covidu-19 sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko do nového roku vstupuje s indexem rizika koronavirové epidemie na dosud nejvyšší úrovni. K dnešku stoupl na 90 bodů ze sta a zůstává v nejvyšším pátém stupni pohotovosti. Za poslední den v roce v České republice přibylo 13 274 nových případů koronaviru z 26 547 testů.

- Opatření proti šíření koronaviru utlumila silvestrovské oslavy v řadě zemí světa i v Evropě. V mnoha státech byly zakázány ohňostroje a shromažďování. Pražští hasiči mluví o nejklidnějším silvestru za posledních deset let. V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé přesto v noci protestovali proti vládním koronavirovým opatřením.

- Na Slovensku ode dneška platí zpřísněný zákaz vycházení. Ruší se výjimky platící během vánočních svátků, píše Denník N.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VE ČTVRTEK:

  • Covid podle předsedy Sněmovny prohloubil rozdělení společnosti

    Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vyzval ve svém novoročním projevu občany k tomu, aby se nechali očkovat proti covidu. Vyjádřil i soustrast lidem, jejichž bližní v důsledku epidemie zemřeli. Ve svém projevu také řekl, že epidemie přinesla novou štěpící linii ve společnosti a prohloubila její rozdělení. Zaráží ho, že boj s virem společnost nestmelil. Obává se, že blížící se volební kampaně přinesou spolu s epidemií další štěpení a vlnu nenávisti.

    Hned v úvodu si předseda Sněmovny sejmul roušku. Mínil to jako nakročení do nového roku a jako vyjádření naděje, že se v novém roce podaří epidemii porazit. „Pokud bych měl nějak stručně charakterizovat loňský nelehký rok, použil bych slova, že nám ukázal, jací jsme. Jaký jsme národ, jaký je náš stát, jaký je každý z nás. Jsem si jist, že jsme ze sebe dali mnohem více toho lepšího,“ ujistil.

  • Britským nemocnicím hrozí přetížení

    Představitelé zdravotního systému NHS varují, že přepracovaným zdravotníkům akutně hrozí syndrom vyhoření a že hrozí rovněž přetížení nemocnic, kde už nyní leží více pacientů s covidem-19 než během vrcholu jarní vlny pandemie. Podle aktuálních čísel je pacienty s covidem ve většině anglických nemocnic obsazena více než třetina všech lůžek a v některých oblastech včetně Londýna dokonce více než polovina. Celkem je nyní ve Spojeném království v nemocnicích skoro 24 000 pacientů, 1847 z nich potřebuje plicní ventilaci.

    Země kvůli rostoucí obsazenosti lůžek znovu aktivovala polní nemocnice, které zřídila už na jaře. K dispozici jsou tam tisíce lůžek, asociace zdravotních sester ale upozornila na to, že už nyní se mnoho zařízení potýká s nedostatkem personálu a že tedy bude složité či téměř nemožné zajistit v polních nemocnicích dostatek kvalifikovaných zaměstnanců.

  • Turecko zakáže cestující z Velké Británie

    Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca oznámil, že v souvislosti s objevením prvních případů „anglické“ mutace koronaviru nebude země až do odvolání přijímat cestovatele z Británie.

  • Spojené státy mají přes 20 milionů nakažených koronavirem

    Ve Spojených státech počet případů koronavirové nákazy překonal 20 milionů. Vyplývá to ze statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Milion nakažených přibyl v nejhůře postižené zemi světa za čtyři dny. Na USA tak připadá skoro čtvrtina celosvětové bilance infikovaných, kterých je nyní bezmála 84 milionů.

    Tempo šíření nákazy virem SARS-CoV-2 je nyní ve Spojených státech rekordně rychlé. Hranici 19 milionů případů země překročila 28. prosince, od té doby přibývalo každý den kolem čtvrt milionu nakažených. Na silvestra americké úřady ohlásily více než 230 000 nových případů koronaviru a 3460 úmrtí, uvedl deník The New York Times. Celkem má země už více než 346 000 obětí covidu-19.

  • Olomoucká nemocnice zahájila očkování personálu

    Do Fakultní nemocnice Olomouc ve středu dorazila první várka vakcíny proti novému typu koronaviru, obsahuje bezmála tisíc dávek. Nemocnice na silvestra zahájila očkování svého zdravotnického personálu. Zdravotníci z oddělení, na kterých leží pacienti s covidem-19, se budou očkovat také o víkendu a příští týden.

  • Týdenní přírůstek nákaz v Olomouckém kraji vzrostl, index je 85

    V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 3583 potvrzených nákaz covidem-19, což je o 631 více, než činil přírůstek předchozí týden. Za čtvrtek bylo v kraji evidováno 544 nových případů, oproti minulému čtvrtku je to více než pětinásobek. Minulý týden se ale kvůli vánočním svátkům méně testovalo. Krajské skóre v protiepidemickém systému PES dnes vzrostlo o pět bodů na 85. Na 100bodové stupnici je to pátý, nejvyšší stupeň, vyplývá z informací Ministerstva zdravotnictví.

  • Turecko hlásí mutaci viru

    Turecko oznámilo, že u lidí přijíždějících z Británie se podařilo odhalit 15 případů nové nakažlivější mutace viru SARS-CoV-2. Za 24 hodin přibylo v zemi přes 12 000 nakažených a 212 úmrtí. Celkový počet infikovaných je v 82milionové zemi stejný jako v Itálii - 2,22 milionu. Dnešním dnem v Turecku začala čtyřdenní celostátní karanténa, která platí až do brzkých ranních hodin 4. ledna.

    Turecko je další zemí, kde se objevila mutace koronaviru známá pod označením B.1.1.7. Ta se šíří zejména v Británii a podle tamních vědců je až o 70 procent nakažlivější. Testy ji zatím odhalily v řadě evropských zemí, ale i v Austrálii, Kanadě, Japonsku nebo na Filipínách.

  • V Itálii přibylo na 22 000 nakažených

    V Itálii poslední den zjistili více než 22 000 nových případů koronaviru, což je o něco méně než o den dříve. Přesto se však jedná o druhou nejvyšší bilanci od začátku prosince. Počet úmrtí se zvýšil o 462 na celkových 74 621, a Itálie si tak dál drží smutné prvenství země s nejvyšším počtem obětí covidu-19 v Evropě.

  • Francie v některých regionech prodloužila noční zákaz vycházení

    Francie kvůli zhoršující se epidemické situaci v některých regionech prodloužila zákaz nočního vycházení. Zpřísnění se týká 15 ze 101 departementů zejména na východě a také na jihu země, kde budou smět lidé opouštět domovy po 18:00 jen v naléhavých případech, oznámil mluvčí vlády Gabriel Attal. Ve zbytku Francie začíná noční zákaz vycházení ve 20:00. Dřívější začátek zákazu vycházení nově platí například v oblastech Ardennes, Jura nebo Alpes-Maritimes, kde leží i město Nice.

  • Británie už naočkovala milion lidí, mutace koronaviru se šíří

    V Británii už počet lidí naočkovaných proti covidu-19 první dávkou vakcíny firem Pfizer a BioNTech překročil jeden milion a v pondělí by měla nově začít vakcinace látkou vyvinutou ve spolupráci Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca. Na Twitteru to oznámil ministr zdravotnictví Matt Hancock. Odborníci ale varují, že vzhledem k rychlému šíření nakažlivější varianty viru SARS-CoV-2 tempo očkování nestačí.

    Počet osob nakažených koronavirem se nyní v Británii rychle zvyšuje, v úterý, ve středu, ve čtvrtek i dnes úřady hlásily více než 50 000 nových případů nákazy za 24 hodin, ve dvou případech šlo o rekordní počet. Data statistického úřadu ONS ukazují, že nová nakažlivější varianta viru se prokázala u 63 procent infikovaných v Anglii, a dokonce u 77 procent infikovaných v Londýně, upozornil list The Independent.

  • Dánská královna Margrethe II. byla očkována proti covidu

    Osmdesátiletá dánská královna Margrethe II. byla v pátek očkována proti koronaviru. Informoval o tom odpoledne královský palác. V zemi, která má přes 5,7 milionu obyvatel, byla první dávka vakcíny dosud podána zhruba 30 000 lidem, což odpovídá přibližně půl procentu populace, uvedla agentura DPA.

  • Papež v novoročním požehnání mluvil o Jemenu a pandemii

    Papež František v pátek navzdory zdravotní indispozici, kvůli které se nezúčastnil silvestrovské ani novoroční bohoslužby, pronesl tradiční požehnání. V knihovně Apoštolského paláce po modlitbě Anděl Páně vyzval k mírovému řešení dlouholetého konfliktu v Jemenu a mluvil i o tom, že pandemie koronaviru je důležitou lekcí o tom, jak důležitá je starost o bližní.

  • V jihočeských nemocnicích přibylo od Vánoc o třetinu víc pacientů s covidem

    V jihočeských nemocnicích je aktuálně hospitalizovaných s koronavirem 315 pacientů, z toho nejvíc, 89, v táborské nemocnici. Proti Vánocům je pacientů asi o třetinu víc. Na jednotkách intenzivní péče je 34 lidí, z toho 15 připojených na umělou plicní ventilaci. ČTK to v pátek řekla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

  • Izrael naočkoval proti covidu milion lidí za necelé dva týdny

    Izrael už ohlásil milion očkovaných proti covidu-19. Podařilo se mu to díky rekordnímu tempu vakcinace necelé dva týdny po zahájení kampaně. Miliontým očkovaným je obyvatel palestinského města Umm al-Fahm, informovala agentura DPA.

  • Čaputová: Nepřítelem nejsou lidé s jiným názorem, ale virus

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve svém novoročním projevu prohlásila, že nepřítelem nejsou lidé s opačnými názory nebo opatření proti šíření nákazy, ale koronavirus. Rok 2020 považuje za výjimečný a asi nejtěžší, jaký pamatuje. Čaputová uvedla, že loni lidé na Slovensku zažili příliš mnoho sporů, které je připravují o potřebný nadhled a brání jim dívat se dopředu. „Pro zvládnutí krize potřebujeme vidět v tom druhém… člověka, o jehož pochopení nikdy neztratí smysl se snažit,“ řekla slovenská prezidentka. Je podle ní nutné obrátit pozornost od toho „kdo za to může“ k tomu, „co s tím umíme udělat“.

    Apelovala, aby lidé byli pozorní, z jakých zdrojů čerpají informace. „Ani strach a hněv, který možná právem cítíte, není důvodem pro zjednodušené verze reality,“ uvedla. Za práci během krize vyvolané koronavirem poděkovala nejen zdravotníkům, hasičům nebo učitelům, ale i zástupcům profesí, které jsou podle ní často přehlížené, jako jsou prodavačky, ošetřovatelky nebo řidiči.

  • Filipíny zakážou vstup do země cestujícím z USA

    Filipíny od 3. do 15. ledna zakážou přílety cestujícím ze Spojených států, uvedl v pátek vládní mluvčí. Rozhodnutí je součástí přísnějších opatření kvůli šíření nové a nakažlivější mutace koronaviru. Spojené státy jsou tak dvacátou zemí zařazenou na filipínském seznamu cestovních restrikcí. Cestující z USA, kteří do země přijedou před nedělí, na Filipíny vstoupit mohou, ale budou muset podstoupit dvoutýdenní karanténu bez ohledu na výsledek jejich testu.

  • V Moravskoslezském kraji za týden přibylo 9810 případů covidu-19

    V Moravskoslezském kraji za týden přibylo podle údajů z takzvané chytré karantény 9810 lidí pozitivně testovaných na covid-19. Jde o dosud nejvyšší týdenní nárůst. Je to o 1294 lidí více než o týden dříve, když předchozí pátek týdenní nárůst představoval 8516 nově evidovaných nakažených. Index protiepidemického systému PES je na 89 bodech, což je stejně jako před týdnem. Během týdne skóre kleslo a poté opět vzrostlo, nyní je o bod nižší než průměr v České republice, která má skóre 90. Vyplývá to z informací, které pravidelně zveřejňuje hejtman Ivo Vondrák (ANO), a z dat Ministerstva zdravotnictví.

  • Norsko mění pravidla pro přílety do země

    Norsko zruší zákaz letů přilétajících ze Spojeného království, uvedlo v pátek norské ministerstvo zdravotnictví. Lety budou obnoveny 2. ledna v 16:00. V nejnovější vládní aktualizaci cestovních omezení bylo rozhodnuto, že každý, kdo přijede do Norska ze země s vysokým rizikem přenosu, musí při vstupu do země předložit negativní test. Ti, kteří v Norsku nemají bydliště, musí po příjezdu zůstat v karanténním hotelu po dobu 10 dní.

  • Indie má schválit první vakcíny proti covidu-19

    Indická léková agentura má ještě dnes pro nouzové použití schválit vakcínu proti koronaviru vyvinutou ve spolupráci britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje. Půjde o první povolenou očkovací látku proti covidu-19 ve druhé nejlidnatější zemi světa. Indie by kromě toho mohla schválit také domácí vakcínu firmy Bharat Biotech.

    Vakcínu od firmy AstraZeneca pro naléhavou potřebu už schválily Británie a Argentina. Pro Indii bude uvedení vakcíny na trh důležitým milníkem. Země má druhý nejvyšší počet nakažených koronavirem po Spojených státech.

Reklama

Hlavní zprávy