Hlavní obsah

Nejkrásnější dresy historie. Svět obdivuje Nigérii, před obchody se tvoří fronty. Všechny jsou vyprodané

Foto: Nike

Reklama

aktualizováno •

Fotbalisté Nigérie vyhráli světový šampionát. Zatím nikoliv ten fotbalový, který začíná za deset dní v Rusku. Ale „módní”. Na mistrovství světa budou oblékat nejkrásnější dresy. Zelený retro styl zaujal média i fanoušky po celém světě. Nike registroval tři miliony předobjednávek, v pátek se dresy začaly prodávat i v kamenných obchodech. Vyprodány byly za pár minut.

Článek

Fotbalisté Nigérie nikdo nepovažuje a ani nebude považovat za favority mistrovství světa, přesto se několik dnů postarali o jednu z jeho největších senzací. Na turnaji v Rusku podle zájmu fanoušků nastoupí v suverénně nejkrásnějších dresech.

Zaznívají dokonce i takové hlasy, že Nigérie na šampionátu ukáže nejkrásnější dresy všech dob. Myslí si to světová média i fanoušci, kteří šokovali svým zájmem o jejich koupi.

Firma Nike, která dresy navrhla a vyrábí, od únorového představení kolekce registrovala ve svém oficiálním internetovém obchodě tři miliony předobjednávek. Další zápřah registrovala v pátek, když oficiálně zahájila prodej.

Replika dresu se v oficiální síti prodává za 65 liber, tedy necelé dva tisíce korun.

Nike ale už dvě hodiny od startu prodeje informoval fanoušky na Twitteru, že jsou všechny naskladněné dresy vyprodané. A to i na mezinárodním e-shopu. Na kamenných pobočkách po celém světě zmizely ještě rychleji. Před obchody, například v Londýně, se od rána tvořily fronty fanoušků. Ti si dresy rozebrali během několika minut.

Nigérie vsadila na design dresů v retro stylu, mají připomínat mistrovství světa 1994 v USA a historicky první účast jejich fotbalistů na světovém šampionátu.

Design okamžitě zabodoval i v anketách fanoušků. Třeba na stránkách anglické televize Sky Sport ve stále otevřeném hlasování Nigérie mezi ostatními vyloženě dominuje. Získala 42,5 tisíce hlasů. Druhé Německo dosáhlo jen na polovinu (22,6 tisíce) a třetí je design Austrálie (18 tisíc).

Nigérie není jediná, která se v návrzích dresů inspirovala historií. Retro prvky z osmdesátých i devadesátých let do dresů pro letošní šampionát už zahrnula i řada jiných zemí.

Na dresy, v jakých jednotlivé týmy v Rusku nastoupí, se ostatně můžete podívat i v této fotogalerii:

+28

Shodou okolností design dvou ze tří nejoblíbenějších dresů příštího šampionátu velice zblízka poznají i čeští fotbalisté. Ti proti Austrálii nastoupili v pátek, byla z toho ostudná a historicky nejvyšší porážka 0:4.

S Nigérií, o které v těchto dnech píší největší média napříč všemi světovými kontinenty, bude česká reprezentace hrát přátelský zápas ve středu. A to v Rakousku od 15:00.

Nutno dodat, že šílenství, které dresy Nigérie na sociálních sítích vyvolaly, hlasitě překrylo ohlasy na článek britského deníku The Telegraph. Ten v minulém týdnu zveřejnil svědectví lidí, kteří je v Bangladéši šijí.

Anglická fotbalová asociace totiž letos prodává dresy anglické reprezentace za historicky nejvyšší sumy, sada originální repliky dresů a šortek vyjde dohromady na 160 liber (téměř 5 tisíc korun). Lidé, kteří je pro Nike v Bangladéši šijí, jsou přitom placeni směšnou částkou okolo 6 až 8 korun za hodinu. Měsíční výdělek jim tak nestačí na základní lidské potřeby, natožpak na vzdělání pro své děti.

Nike dodává dresy pro deset reprezentací, které se v Rusku představí. Největší zastoupení (12 týmů) má na turnaji Adidas. Například Dánové ale vsadili na domácí značku, výrobky firmy Hummel.

Mistrovství světa v Rusku odstartuje ve čtvrtek 14. června úvodním zápasem mezi domácím Ruskem a Saúdskou Arábií. Finále je na programu o měsíc později, 15. července.

Reklama

Související témata:

Doporučované