Hlavní obsah

Nejkrásnější fotografie Marsu: Povrch rudé planety pod drobnohledem

Planeta Mars se ocitla „v obležení“ hned několika výzkumných sond, nejnověji čínské a arabské. Detailní pohled na planetu, o které mluví vizionáři v souvislosti s kolonizací, už roky nabízí snímky pořízené planetární sondou NASA.

Reklama

Článek

Snímky povrchu Marsu pořídila mezi lety 2017–2020 sonda Mars Reconnaissance Orbiter, kterou Národní úřad pro letectví a vesmír vypustil v létě 2005. Planety sonda dosáhla v březnu 2006, slouží tedy již téměř 15 let.

Arabská sonda Al-Amal (Naděje) dorazila na oběžnou dráhu Marsu 9. února. Na rozdíl od svých konkurentů se arabská sonda nevydá až na povrch rudé planety, bude kolem ní jen kroužit.

Amal je první meziplanetární výpravou arabského státu a vesmírná agentura Spojených arabských emirátů se zároveň umístěním sondy na oběžnou dráhu rudé planety stala teprve pátou na světě, které se to podařilo.

10. února dorazila na oběžnou dráhu i čínská sonda Tchien-wen. Úkolem sondy bude mimo jiné shromažďovat údaje o podzemní vodě a zjišťovat známky možného života v minulosti. K tomu by zhruba za tři měsíce mělo po přistání na povrchu planety sloužit robotické vozítko. Pokud by se jí to podařilo, stala by se Čína po USA a Sovětském svazu třetí zemí světa, která dosáhla povrchu rudé planety.

Sonda NASA nazvaná Perseverance (vytrvalost) má pak přistát na povrchu Marsu 18. února.

Reklama

Doporučované