Hlavní obsah

Nejlépe placený úředník z ministerstva financí se postihu za své spekulace se státními penězi bát nemusí

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Deutsche Bank.

Reklama

Policie šetřila riskantní operace na ministerstvu financí: odhalila miliardovou ztrátu a trestný čin. Už ale promlčený.

Článek

Úředníci ministerstva financí, kteří se v minulosti pustili do riskantních transakcí s bankami, které byly nakonec pro stát prodělečné, se nemusejí obávat postihu.

Český rozhlas zjistil, že policie sice u jedné konkrétní operace z roku 2005 dospěla k závěru, že jde o trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele, ale ten už je promlčen. Zbylé transakce, ačkoliv byly v některých případech také ztrátové, podle vyšetřovatelů nebyly trestným činem.

Policie proto celou kauzu odložila, proti čemuž podalo stížnost ministerstvo financí.

Kriminalisté složitou kauzu vyšetřovali na podnět samotného ministerstva, které ještě pod vedením Andreje Babiše v roce 2016 na základě výsledků rozsáhlého interního auditu popsalo podivné transakce.

Kontroloři tehdy odhalili pět sporných operací, kterými stát spekuloval na pohyb kurzů měn či úroků ze státních dluhopisů. Jejich výsledkem byla údajně celková ztráta odhadovaná ke konci roku 2015 až na 14 miliard korun.

Jednoduše řečeno: komplikované operace, které státu banky nabízely - nebo spíše nutily - se týkaly pojištění proti kursovým výkyvům.

Vyšetřování se konkrétně týkalo tehdejšího šéfa odboru řízení státního dluhu Jiřího Franty a jeho podřízeného Petra Pavelka. První muž je už v důchodu, ten druhý dnes odbor sám vede.

Právě oni dva podepsali problematickou smlouvu s Deutsche Bank, kde si stát podle policie hned po uzavření kontraktu připsal téměř miliardovou ztrátu. Úředníci údajně prostě jen přijali návrh banky tak, jak jim ho přinesla, a vůbec nezkoumali jeho tržní hodnotu.

„Řeknu vám snad jediné – my jsme to měli se správou státního dluhu hodně těžké. Dělat to dneska je sranda, protože v bankách je hodně peněz, úroky jsou nízké. Za nás to bylo úplně jiné,“  vysvětloval Franta v květnu 2016 Hospodářským novinám.

Ochrannou ruku nad tímto klíčovým úředníkem držel dlouholetý náměstek ministrů financí Eduard Janota. V roce 2009 z něj dokonce udělal vůbec nejlépe placeného úředníka roku ve státní správě. Dal mu vysoké odměny, díky nimž si Jiří Franta za celý rok přišel na 1,85 milionu korun.

Na nevýhodné obchody kolem státních dluhopisů se před dvěma roky přišlo docela náhodou. Riskantních her úředníků ministerstva financí si všimli lidé z Vysoké školy ekonomické, konkrétně matematik a pedagog Jiří Witzany se svými studenty.

Reklama

Doporučované