Hlavní obsah

Nejlepší Čech v NBA se loučí. Svojí hrou jsem dělal spoluhráče lepšími, říká Jiří Welsch

Loučení nejlepšího Čecha v NBA. Jiří Welsch ukončil kariéru.Video: Jakub Burian

 

Reklama

Jeden z nejlepších basketbalistů české historie Jiří Welsch ukončil kariéru. Během dvaadvaceti let v profesionálním basketbale si zahrál nejslavnější ligu světa NBA a pětkrát se zúčastnil evropského šampionátu.

Článek

Osmatřicetiletý Welsch zanechal z českých hráčů v zámořské NBA zatím největší stopu. Během čtyř sezon odehrál v dresech Golden State, Bostonu, Clevelandu a Milwaukee 247 utkání, ve kterých nastřílel 1519 bodů. „Škoda, že mě minuly největší úspěchy těchto klubů, ale samozřejmě to bylo fajn. Angažmá v NBA pro mě bylo velkým mezníkem ve sportovní kariéře i v osobním životě. Splnil jsem si tím velký dětský sen,“ vzpomíná.

Odchovanec holického basketbalu naskočil do profesionálního sportu v Pardubicích, kde letos kariéru ukončil. V minulosti ale působil také ve Slovinsku, Španělsku a Belgii. „Nejlépe jsem se cítil ve Španělsku. Naučil jsem se jazyk, poznal jsem úžasné a otevřené lidi. Byly časy, kdy jsem i přemýšlel nad tím, že tam zůstanu žít po kariéře. Nakonec jsem se ale vrátil, protože mám Česko rád, pocházím odtud a jsem rád nablízku rodině. Španělsko ale ve mně pořád žije a stále tam mám dům,“ říká Welsch.

Devatenáct let se na Jiřího Welsche spoléhali také spoluhráči v reprezentaci, se kterou se představil na pěti evropských šampionátech. „Nejvíce budu vzpomínat na spoluhráče a všechny lidi kolem reprezentace. Čas, který jsme spolu strávili, je nezapomenutelný a z té doby mám opravdu spoustu zážitků, jež mi nikdo nevezme,“ dodává.

V budoucnu se Jiří Welsch stane s největší pravděpodobností vyslancem NBA v Evropě. „Tuhle nabídku jsem dostal už před rokem, ale to jsme museli ještě odložit, protože jsem si prodloužil kariéru v Pardubicích. Těším se na to, ale v basketbalu se chci angažovat i nadále. Jakým způsobem, zatím není jasné,“ doplňuje pětinásobný český mistr.

Reklama

Doporučované