Hlavní obsah

Nejlepší česká fotbalistka měla mít dvojku z tělocviku a Čechům na Euru věří

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kateřina Svitková z West Hamu United je už několik sezon nejlepší českou fotbalistkou. Přijala ráda pozvání do podcastu Angličan.

Reklama

Článek

Celý život se učila německy, aby nakonec skončila v anglickém West Hamu. Nejlepší česká hráčka Kateřina Svitková v Angličanovi otevřeně popisuje svoje začátky v Londýně a rozčiluje se, že ženský fotbal u nás zatím zaostává.

„Ženský fotbal se v Česku nebere dost vážně, a přitom si myslím, že jde nahoru. Samozřejmě, vždycky to bude něco jiného, i ženský basketbal je jiný, ale přibližuje se to dost tomu mužskému. V Anglii je to jiné, tam vidí, že to má obrovskou perspektivu. V příští sezoně ženské Premier League se bude 36 zápasů vysílat živě. Mají vlastní fantastické studio, které nemají v Česku ani na přenosech špičkových mužských zápasů,“ popisuje dva odlišné světy Kateřina Svitková.

Kdyby měla možnost v českém fotbale něco změnit, několikanásobná vítězka ankety o nejlepší českou hráčku by z gruntu změnila systém práce s mládeží. Tam podle sympatické středopolařky, která kombinuje vrcholový sport se studiem na vysoké škole, zaostáváme. „Teď jsem zrovna četla, že Manchester United vychoval 243 hráčů, co historicky šli z jejich mládežnické akademie do A-týmu. Přijde mi, že právě v české nejvyšší soutěži nedávají moc mladým hráčům příležitost, že se připravují o tu motivaci. Třeba Viktoria Plzeň vůbec nedává mládeži šanci, což jsem sama zažila. Trénovala jsem tam se skvělými fotbalisty, kteří teď hrají přebory, což je šílené,“ kroutí hlavou Svitková.

Hráčka West Hamu United se také v podcastu Seznam Zpráv ostře vymezila vůči dosavadnímu vedení českého fotbalu. „Mně se nelíbí, jak vystupují, a musím říct, že se pomalu stydím za to, jak to tam fungovalo a jak se tam ty peníze různě rozkrádaly,“ nebere si Kateřina Svitková servítky.

V Londýně vinou zranění i výměny trenérů zažila turbulentní období, ale nepřestává v duchu své povahy bojovat s nepřízní osudu. „Chtěla jsem hrát na jaře další zápas, i když jsem už věděla, že mám přetrhané vazy v kotníku. Stejně jsem se ptala, jestli to náhodou nejde udělat, že by mi dali injekci a já šla hrát. Já bolest nějak moc nevnímám a prostě chci hrát,“ vykouzlila svými slovy velký údiv na moderátorově tváři nejlepší česká fotbalistka, která se řídí heslem, že fotbal je vším a nic není nemožné.

V podcastu zazněla i óda na podmínky, které má tým Kladivářek k dispozici. Podle Kateřiny Svitkové je na tom se svými spoluhráčkami z hlediska zázemí lépe než řada českých mužských prvoligových týmů: „My fungujeme společně s mužským týmem U23, máme vlastně tréninkové centrum, kde máme úplně všechno. Máme tam dvě obří, krásná travnatá hřiště, dvě umělky, jednu krytou, máme posilovnu, máme v kabině teplý a studený bazén. Prostě všechno, co potřebujete, včetně dvou fyzioterapeutů, kteří jsou nám k dispozici dennodenně od osmi ráno.“

Ohledně nadcházejícího fotbalového Eura a šancí českého týmu je Svitková poměrně optimistická. Podle ní jsou její mužští kolegové rok od roku lepší: „Už je tam zpátky zase ta dravost, to srdíčko. Navíc teď skoro všichni kluci hrají ve svých týmech v zahraničí a o to lepší pak mají dovednosti na hřišti a hlavně zkušenosti. Myslím, že jsou teď na vrcholu za dost posledních let. Chtěla bych mít naše kluky zase ve finále a myslím si, že by na to mohli mít.“

V rozhovoru s Jiřím Hoškem česká ženská hvězda taky zavzpomínala na to, při kterém mužské turnaji nejvíc plakala, za co jí hrozila dvojka z tělocviku, co bylo největší překážkou při hledání bydlení v britské metropoli a proč Britové pořád mluví o Československu. Celý rozhovor s Kateřinou Svitkovou si poslechněte v přehrávači v úvodu článku!

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované