Hlavní obsah

„Nejlepší den mého života.“ Soud ukončil opatrovnictví Britney Spears

Foto: Profimedia.cz

Opatrovnictví týkající se majetku i soukromých záležitostí Britney Spears trvalo více než 13 let.

Reklama

Soud v Los Angeles v pátek s okamžitou platností ukončil téměř 14 let trvající opatrovnictví týkající se majetku i soukromých záležitostí americké zpěvačky Britney Spears. „Nejlepší den mého života,“ reagovala popová hvězda.

Článek

Opatrovnictví nad osobou a majetkem Britney Spears je tímto ukončeno,“ uvedla soudkyně Brenda Pennyová po půlhodinovém slyšení v Los Angeles, během kterého se proti zrušení opatrovnictví žádná ze zúčastněných stran nepostavila.

Hodnota majetku Spears se podle soudních dokumentů pohybuje kolem 60 milionů dolarů (zhruba 1,3 miliardy Kč). Pennyová rovněž uvedla, že účetní John Zabel, který byl dočasným správcem zpěvaččiných financí, by si měl ponechat určité pravomoci k urovnání současných finančních problémů.

Před budovou soudu se sešly desítky fanoušků Britney Spears s transparenty na její podporu. Rozhodnutí soudu dav přivítal jásotem. Umělkyně se pátečního soudního slyšení nezúčastnila, na svém instagramovém účtu nicméně uvedla, že jde o nejlepší den v jejím životě. „Myslím, že budu plakat,“ sdělila své pocity devětatřicetiletá autorka celé řady hitů.

„Pro Britney Spears to byl monumentální den,“ řekl její právní zástupce Mathew Rosengart. Při projevu k davu před soudem ocenil zpěvaččinu „odvahu“ během soudních jednání. Dodal také, že je hrdý na to, že „posvítila na konzervatoře od Kalifornie po New York“ a že v důsledku jejího svědectví byla přijata nová legislativa, „která se snaží zajistit, aby se podobné věci nestávaly znovu“.

Poděkoval rovněž fanouškům z hnutí FreeBritney (Osvoboďte Britney), kteří podle něj měli zásadní vliv na dosažení rozhodnutí o zrušení opatrovnictví. Sociální sítě od začátku kauzy zaplavily příspěvky s označením #FreeBritney, které v překladu volaly po osvobození popové divy.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Britney Spears před soudní budovou v Los Angeles.

Na páteční rozhodnutí soudu kromě fanoušků reagovaly také další celebrity. Svou podporu Britney Spears vyjádřila například Paris Hiltonová, která na Twitteru uvedla, že je „velmi šťastná, že tento den konečně nastal“. „Jsi ta nejodolnější, laskavá a inspirativní duše. Všichni tě tak moc milujeme! Tvoje nejlepší dny teprve přijdou!“ napsala Hiltonová.

Svou radost neskrýval ani zpěvaččin snoubenec Sam Asghari. „Dnes se psala historie. Britney je volná!“ napsal na svých sociálních sítích dlouholetý partner zpěvačky a přidal také růžový čtverec se slovem „svoboda“.

Opatrovnictví bylo zavedeno kvůli zpěvaččiným dřívějším psychickým obtížím, Britney Spears požádala soud o jeho ukončení letos v červnu. Při té příležitosti kritizovala svého otce Jamieho Spearse, který byl od roku 2008 jejím opatrovníkem.

Podle zpěvačky ji nutil vystupovat proti její vůli, brát lithium, užívat antikoncepci a nedovolil jí se vdát za přítele Sama Asghariho a mít s ním děti. Vlivem přísného dohledu tak Britney Spears neměla vládu nad svými penězi, rozhodnutími o kariéře či osobním životě.

Jamie Spears dříve řekl, že opatrovnictví nad jeho dcerou je „nezbytné“, ale souhlasil, že je čas, aby „znovu převzala kontrolu nad svým životem“. „Její život byl v troskách a měla fyzické, emocionální, duševní a finanční problémy,“ uváděli dříve Spearsovi právníci.

Soudkyně Pennyová již koncem září uvolnila Spearse z funkce opatrovníka. Právní zástupce zpěvačky Rosengart se snaží prosadit jeho vyšetřování kvůli možným pochybením při správě dceřina majetku. V pátek nicméně uvedl, že o dalším postupu v této záležitosti bude muset rozhodnout sama Britney Spears.

Reklama

Doporučované