Hlavní obsah

Nejlepší fotky z dobývání vesmíru: Takto soutěží miliardáři o otisk v nebi

Foto: Profimedia.cz

Zápolení miliardářů o dobývání vesmíru umožní cestovat k nebi i mnohem méně majetným lidem.

Reklama

aktualizováno •

Richard Branson, Jeff Bezos a Elon Musk – velcí kluci s miliardovými balíky peněz se přetahují o to, kdo dřív a lépe dobude vesmír. Díky jejich zápolení se do vesmíru mohou dostat i obyčejní smrtelníci, kteří mají „jen“ miliony.

Článek

Miliardář Richard Branson předběhl se svou firmou Virgin Galactic v boji o pilotovaný let do vesmíru zakladatele Amazonu a společnosti Blue Origin Jeffa Bezose o devět dní. Oba miliardáři se nechali slyšet, že spolu nesoutěží, avšak krátká pauza mezi oběma lety mluví sama za sebe.

Jasnou rivalitu prokázala Bezosova společnost Blue Origin také poznámkou o tom, že Bransonův letoun Virgin Galactic se sice dostal podle definice NASA do vesmíru (vystoupal do výše 86 kilometrů and Zemí), ale mezinárodně uznávanou Kármánovu hranici ve výši 100 kilometrů nepřekonal, a tak nebude v budoucnu sporu o tom, kdo byl ve vesmíru skutečně první. Bezosova raketa New Shepard vyletěla do výše 107 kilometrů and Zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ve tváři Richarda Bransona se odráží vrcholná blaženost.

Blue Origin je take první firmou, která vzala do vesmíru komerčního turistu – stal se jím 18letý Holanďan Oliver Daemen, jemuž letenku daroval jeho otec Joes Daeme, zakladatel investiční skupiny Somerset Capital Partners, který ji vydražil za 28 milionů dolarů (asi 600 milionů korun).

V klání o největší soukromý otisk v nebi hraje podstatnou roli také nejbohatší muž planety a šéf Tesly Elon Musk. Se svou společností SpaceX už dopravuje astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a plánuje komerční lety pro „pozemšťany“.

Bransonova Virgin Galactic chce začít vozit lidi za peníze do vesmíru začátkem roku 2022. Letenku si už údajně zarezervovalo 600 zájemců, kteří byli ochotni za lístek zaplatit zhruba 250 tisíc dolarů (v přepočtu více než pět milionů korun).

Podívejte se v galerii na fotky, které dokládají zápolení miliardářů. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků, pozn. red.).

+12

Reklama

Doporučované