Hlavní obsah

Nejlepší místo k návštěvě? Podle ctěného průvodce město, kam se nedostanete

Foto: Rudy Balasko, Shutterstock.com

Auckland během východu slunce.

Reklama

Největší novozélandské město Auckland je uzavřené a bojuje s úbytkem obyvatel. Vydavatel cestovních průvodců Lonely Planet jej i tak označil za nejlepší město na světě, které v roce 2022 stojí za to navštívit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Další důkaz toho, že všichni chceme to, co nemůžeme mít, napsal web The Guardian. Největší novozélandské město Auckland se umístilo na prvním místě v žebříčku „nejlepších měst k návštěvě“ Lonely Planet. A to i přesto, že je v současné době centrem epidemie onemocnění covidu-19 a navštívit jej nelze.

Významný australský vydavatel cestovních průvodců, založený v Melbourne, udělil tuto poctu městu Auckland ve stejný den, kdy vstoupilo do 11. týdne uzávěry kvůli pandemii covidu-19. Jde o jeden z nejdelších stále aktivních lockdownů na světě.

Každý, kdo se nyní uzavřené město pokusí navštívit, riskuje vysokou pokutu nebo vězení, ať už jde o Novozélanďany, nebo cizince. Žebříček ale nabízí doporučení k návštěvě měst až v roce 2022, společnost Lonely Planet je tak zřejmě ohledně pandemické situace velmi optimistická.

Starosta Aucklandu Phil Goff v tiskové zprávě uvedl, že „umístění v žebříčku podpoří aucklandský turismus i pohostinství, až se tyto sektory budou zotavovat z pandemie onemocnění covid-19 a hranice se otevřou“.

Kdy se ale Nový Zéland, potažmo město Auckland, turistům otevře, nelze říct. Prozatím musí všichni potenciální návštěvníci žádat o zákonnou výjimku, aby se dostali skrze policejní kontroly a mohli do města vstoupit. Město je podle novozélandských pravidel v lockdownu třetí úrovně, což mimo jiné znamená, že obchody, kavárny i restaurace zůstávají zavřené. Lidé se také nesmějí srocovat uvnitř.

Na výlet na Nový Zéland si turisté budou muset počkat ještě několik dlouhých měsíců. V současnosti mohou na Nový Zéland letět pouze Novozélanďané nebo lidé s trvalým pobytem či pracovními vízy. I pro ně je ale cesta do země problematická, musí totiž podstoupit izolaci ve vládou určených místech. Do země létá omezený počet letadel, na čekací listině tak často visí přes 30 tisíc lidí.

Se stejnými problémy se v loňském roce potýkala i Austrálie.

Chris Zeiher z Lonely Planet uvedl, že Auckland byl oceněn za „kvetoucí kulturní scénu, kde je v centru pozornosti místní kreativita“. Veřejná zařízení v Aucklandu včetně muzeí, galerií a divadel jsou přitom kvůli pandemii uzavřena.

Přesto by se omezení měla v nadcházejících měsících zmírnit a Zeiher uvedl, že turisté mají nejlepší příležitost „zjistit o tomto skvělém městě ještě více“. „Mnozí možná nevědí, že na území města se nachází 53 sopek, více než 50 ostrovů, tři vinařské oblasti a mnoho pláží,“ řekl.

Tento týden novozélandská vláda naznačila, že plně očkovaným lidem v období do března příštího roku zkrátí dobu povinné karantény. Prioritou ale zůstává, aby se do země mohli Novozélanďané vrátit dříve, než začnou ve velkém přijíždět turisté.

„Největší novozélandské město bylo vždycky krásné, jedním z nepředpokládaných důsledků epidemie onemocnění covid-19 byl rozkvět aucklandské kulturní scény,“ stojí v příspěvku společnosti Lonely Planet, který se týká Aucklandu. Podle tiskové zprávy byla města „hodnocena podle kritérií zaměřených na aktuálnost, jedinečné zážitky, ‚wow‘ faktor a udržitelnost“.

Není to poprvé, co se Auckland dostal na vrchol mezinárodních žebříčků. V červnu se hlavní město Wellington a Auckland umístily na předních místech žebříčku nejpříjemnějších měst pro život, který sestavuje organizace Economist Intelligence Unit.

Úspěchu v tomto žebříčku města dosáhla především díky tomu, že se tam v té době nákaza covidem-19 takřka nešířila. Vzhledem k problémům obou měst s nedostupností bydlení a infrastrukturou se tato zpráva na Novém Zélandu setkala s rozčarováním.

Prestižní ocenění Lonely Planet, které se uděluje již 17. rokem, zohledňuje recenze místních autorů z více než 221 zemí, s nimiž později pracuje nezávislá porota. Auckland se v žebříčku objevil naposledy před osmi lety, ale nikdy se neumístil na prvním místě.

Pro obyvatele Aucklandu, kteří jsou v uzávěře od 18. srpna, je toto uznání hořkosladké. Lonely Planet připustil, že si je vědom nebezpečí, jak rychle průvodci zastarávají, zejména v době internetu. „Přecházíme na nový model, budeme využívat mnohem větší počet místních autorů. Ti znají svůj dvorek nejlépe,“ řekl Zeiher.

Reklama

Doporučované