Hlavní obsah

Nejlepší podnikatel jižní Moravy založil světový vyhledávač letenek

Foto: Ernst and Young

EY Podnikatel roku 2019 Jihomoravského kraje Oliver Dlouhý .

Reklama

aktualizováno •

Nevlastní bratr slavných herců Michala a Vladimíra Dlouhého – Oliver – v roce 2011 zjistil, že neexistuje služba, která by mu zkombinovala lety nízkonákladových aerolinek. Tak ji rozjel sám. Nejprve pod názvem Skypicker, později jako Kiwi.com.

Článek

Z firmy, která začínala se čtyřmi zaměstnanci, je nyní obří kolos s tržbami zhruba 40 miliard korun a téměř dvěma a půl tisíci zaměstnanci po celém světě. Jedna z nejrychleji rostoucích firem v Evropě se z prodejce letenek proměnila na virtuálního globálního „superdopravce“. Kromě letenek dnes hledá i vlaky, autobusy či taxíky.

V polovině loňského roku do ní finančně vstoupil americký investor General Atlantic, který podle informací časopisu Forbes za nadpoloviční podíl zaplatil zhruba tři miliardy korun. Dlouhý má ale ve firmě i nadále podíl a zůstal jejím šéfem.

Teď si ke svým byznysovým úspěchům přidal i další vítězství. Je EY Podnikatelem roku Jihomoravského kraje. „Z výhry v regionálním kole soutěže EY Podnikatel roku mám velkou radost. Rád bych ale zdůraznil, že hlavním úkolem nás podnikatelů je především vytvářet hodnoty, a na to by se nemělo zapomínat,“ řekl Oliver Dlouhý.

Postoupil tak do celorepublikového finále soutěže EY Podnikatel roku, které se uskuteční 3. března. V této soutěži rozhodují nejenom finanční výsledky, ale i podnikatelský příběh.

„Globální rozsah podnikání Olivera Dlouhého, přístup k inovacím a snaha o udržitelný rozvoj dopravy byly klíčové aspekty, které porotu přesvědčily,“ říká k jeho vítězství v Jihomoravském kraji Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě.

Rozhovor s Oliverem Dlouhým.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované