Hlavní obsah

Nejlepší podnikatel Ústecka: Jeho součástky mají skoro všechna nová letadla

EY Podnikatel roku 2019 Ústeckého kraje Vlastimil Sedláček majitel firmy SEKO Aerospace.

Reklama

Ústecký kraj zná svého nejlepšího podnikatele – stal se jím Vlastimil Sedláček, majitel firmy SEKO Aerospace. Jeho firma je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců součástek pro letecké motory a parní turbíny, spolupracuje se všemi klíčovými globálními výrobci letadel. Sedláček postoupil do souboje o celorepublikový titul EY Podnikatel roku, který se uskuteční 3. března v Praze.

Článek

Společnost SEKO Aerospace vyrábí komponenty pro letecké motory už více než dvacet let a na světovém trhu patří k absolutní špičce. Dodává pro francouzský Safran, americký Honeywell či GE Aviation.

Firma je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců součástek pro letecké motory a parní turbíny a její  komponenty jsou v 97 procentech nově vyrobených letadel. Výrobní závody má kromě Česka také v Brazílii a Indii, pobočky pak i v Německu a Itálii.

Na úplném začátku to přitom na světový úspěch nevypadalo. Zakladatel společnosti Vlastimil Sedláček začínal v roce 1991 v pronajaté garáži s jedním strojem. Nejprve se soustředil na energetiku, pak postupně pronikl do leteckého průmyslu.

Teď byla jeho podnikatelská cesta oceněna i titulem EY Podnikatel roku 2019 Ústeckého kraje. „Velice děkuji za důvěru, ocenění si velmi vážím. Jsem velice rád, že za 27 let jsme vybudovali mezinárodní rodinnou firmu, založenou na high-tech výrobcích, která má pobočky od Brazílie k Indii. Dnes téměř v každém dopravním letadle naleznete naše díly a stejně tak v každé energetické turbíně po celém světě,“ sdělil své první dojmy.

Porota vyzdvihla zejména jeho odvahu, otevřenost k inovacím a výrazného podnikatelského ducha. „Pan Sedláček je celoživotní inovátor a skvělý technik v jedné osobě. Jeho podnikatelský duch, vytrvalost i odvaha překonávat překážky jsou inspirací pro všechny generace,“ uvedla Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Reklama

Doporučované