Hlavní obsah

Nejlepší dárek, říká první očkovaná Britka. Vakcínu dostal i Shakespeare

Foto: Profimedia.cz

Margaret Keenanová a vrchní sestra fakultní nemocnice v Coventry May Parsonsová.

Reklama

Prvním britským občanem očkovaným mimo testovací fáze proti covidu-19 se stala brzy 91letá Margaret Keenanová. Jako druhý byl jistý William Shakespeare. Britové v úterý zahájili očkování vakcínou od firem Pfizer a BioNTech.

Článek

Příští týden 91letá Margaret Keenanová ze severoirského Enniskillenu dostala vakcínu ve fakultní nemocnici v anglickém Coventry. Seniorce aplikovala do levé paže první ze zatím 800 000 připravených dávek vakcíny vyvinuté firmami Pfizer a BioNTech vrchní sestra May Parsonsová v 7:31 středoevropského času, uvádí britská BBC.

„Cítím se opravdu privilegovaná být první osobou očkovanou proti covidu-19, je to ten nejlepší předčasný dárek k narozeninám, jaký bych si mohla přát, protože to znamená, že se konečně budu moci těšit na čas strávený se svou rodinou a přáteli v novém roce poté, co jsem většinu tohoto roku strávila sama,“ cituje BBC Keenanovou.

„Nemohu dostatečně poděkovat zdravotníkům, kteří se o mě ohromně starali. Moje rada každému, komu bude nabídnuta vakcína, zní – nechte se očkovat. Pokud mohu já ve svých 90 letech, tak vy můžete také,“ dodává Keenanová.

„Jsem tak pyšná, že jsem mohla přispět k zastavení pandemie,“ řekla v pořadu Good Morning Britain stanice ITV Parsonsová, která v nemocnici v Coventry pracuje od té doby, co před 17 lety do Spojeného království emigrovala z Filipín.

Druhým britským občanem, který se dočkal vakcíny, je jmenovec slavného dramatika William Shakespeare. Vakcínu 81letému seniorovi ze středoanglického Warwickshire zdravotníci stejně jako Keenanové aplikovali ve fakultní nemocnici v Coventry, uvádí Daily Mirror.

Spojené království v úterý zahájilo očkování proti covidu-19, přednostně je vakcína podávána obyvatelům pečovatelských domů a místnímu personálu, následně osobám starším 80 let a pracovníkům ve zdravotnictví. Cílem nejrozsáhlejšího očkovacího programu v dějinách britského zdravotnictví je ochrana nejzranitelnějších obyvatel Velké Británie a navrácení života v zemi do normálu, píše BBC.

Británie objednala celkem 40 milionů dávek vakcíny výrobce Pfizer a BioNTech, tedy dostatek na proočkování 20 milionů lidí. Aktuálně je na území okolo 800 tisíc dávek, do konce měsíce by mělo Spojené království podle BBC disponovat až čtyřmi miliony dávek. První vlna očkování podle profesora a vládního poradce Jonathana Van-Tama může zabránit až 99 procentům hospitalizací a úmrtí zaviněných covidem-19, řekl lékař BBC.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock v úterním ranním vysílání BBC uvedl, že je před Británií „dlouhá cesta, která ale vede ven z této krize“. Šéf zdravotnického resortu řekl, že byl v úterý ráno „nadšený a potěšený“, když viděl, že Margaret dostane první dávku vakcíny, zároveň byl ale podle svých slov také „skutečně odhodlaný, že jako země musí Británie držet pohromadě“. „Tento virus je smrtelný. Musíme dodržovat pravidla,“ řekl Hancock.

Předseda vlády Boris Johnson poděkoval zdravotníkům a „všem vědcům, kteří tak tvrdě pracovali na vývoji této vakcíny“, dobrovolníkům a „všem, kteří dodržují pravidla, jež chrání ostatní“. „Společně virus porazíme,“ dodal Johnson.

Reklama

Související témata:

Doporučované