Hlavní obsah

Nejlepším letištěm světa posedmé za sebou. A svůj klenot má teprve odhalit

Nejlepším letištěm světa posedmé za sebou. A svůj klenot má teprve odhalit.Video: Jan Marek

 

Reklama

Letiště Changi se nachází v Singapuru a také letos jako už šestkrát předtím vyhrálo titul nejlepšího letiště na světě. Udělila mu ho agentura Skytrax. Podle magazínu Lonely Planet ho hodnotily miliony zákazníků více než 100 světových národností.

Článek

Singapurské letiště Changi odbavilo v loňském roce rekordních 65,6 milionu cestujících. Meziročně se počet zvýšil o 5,5 procenta. Celkově to bylo 386 tisíc přistání a odletů.

Předloni Changi otevřelo supermoderní terminál 4. Jeho návštěvníci tak přitom od té doby mají k dispozici jeden z nejpohodlnějších průchodů terminálem – kompletně samoobslužný, a to včetně odbavení check-in, odložení zavazadel, imigračního i nástupu do letadla.

Interiér v přírodě. Klenot za 28 miliard mu nasadí korunu

Zatímco pak cestující na letišti Changi čekají na svůj let, mohou využít širokého a vzdušného prostoru, v němž se nachází i několik botanických zahrad, menší výstaviště se sochami v životní velikosti nebo závěsné kinetické instalace – ty mají napodobovat pohybující se mraky.

Designové sedačky přítomné na letišti v podstatě nabízejí oddych od přírody, kterou má jeho interiér kopírovat. Navíc je možné na letišti navštívit také kino nebo střešní bazén.

Podle magazínu Lonely Planet se má už 17. dubna v Changi otevřít nový komplex pojmenovaný jako Jewel, tedy Klenot (v závěru videa). V centru nápodoby malého, zato hustého, zeleného lesa má být 40metrový vodopád.

Navrhl ho izraelský architekt Moše Safdie, za kterým stojí například Městská knihovna ve Vancouveru nebo Památník dětských obětí holocaustu Yad Vashem v Jeruzalémě.

Klenot zaujme na letiště v Singapuru plochu přes 130 tisíc metrů čtverečních. Vedení Changi do něj investovalo 1,25 miliardy dolarů (přes 28 miliard korun).

Reklama

Doporučované