Hlavní obsah

Nejlepším městem pro podnikání jsou podle průzkumu Pardubice

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nejlepším městem pro podnikání v Česku byly loni Pardubice, které odsunuly na druhé místo Prostějov. Třetí místo ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys 2019 získal Hradec Králové.

Článek

Výzkum, který zpracovala agentura Datank, hodnotil všech 205 měst a obcí s rozšířenou působností v ČR. V předchozím ročníku se za vítězným Prostějovem umístil jako druhý Humpolec, následovaný Brnem. O výsledcích dnes v tiskové zprávě informovali pořadatelé výzkumu.

Pardubice podle autorů průzkumu excelovaly v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy, tedy v obou hlavních kategoriích. Město s vysokým podílem firem těží z výborné dopravní dostupnosti, výrazně se v něm rozvíjí bytová výstavba a má vysoký počet studentů a učňů v odborném vzdělávání. „Adekvátně tomu věnuje radnice nadprůměrný podíl výdajů na rozvoj bydlení a bytové hospodářství, na vzdělávání, stejně jako na veřejnou dopravu,“ konstatovali hodnotitelé výzkumu. Pardubický magistrát podle nich nabízí vysoký rozsah úředních hodin a získal výborný výsledek v testu elektronické komunikace.

Pardubice každoročně investují do rozvoje infrastruktury v průmyslových zónách a v současnosti připravují projekt výstavby centra technického a přírodovědného vzdělávání. Město se také podílí na financování provozu Pardubického podnikatelského inkubátoru, jehož cílem je podpora začínajících firem díky minimalizaci vstupních nákladů.

Stříbrný Prostějov těží především z vysokého podílu firem a díky přímému napojení na dálniční síť i z dobré dopravní dostupnosti. Průzkum ocenil také velmi nízkou nezaměstnanost ve městě a dobré hospodaření radnice, o kterém svědčí nízký podíl nákladů na dluhovou službu. „Pyšnit se může také webovými stránkami, které jsou z pohledu podnikatele velmi kvalitní co do obsahu i přehlednosti informací,“ uvedli pořadatelé srovnání.

Třetí skončil v aktuálním ročníku výzkumu Město pro byznys Hradec Králové. Podle hodnotitelů se může pochlubit vysokým podílem malých a středních firem, z pohledu podnikatelů má kvalitní webové stránky a dobře dopadl i v testu elektronické komunikace, která je ověřována fiktivními podnikatelskými dotazy. Velmi dobrých výsledků Hradec dosáhl i v přístupu veřejné správy. „Magistrát rovněž vynakládá vysoký podíl finančních prostředků na oblast vzdělávání, kulturu a sport, což zvyšuje atraktivnost města,“ dodali pořadatelé výzkumu.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí s rozšířenou působností 12. rokem. Hodnocení je zaměřené na podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V letošním ročníku analytici zaměřili větší pozornost na kategorii přístup veřejné správy, kterou mohou radnice svými aktivitami přímo ovlivnit.

Reklama

Doporučované