Hlavní obsah

Nejlepším místem k podnikání v Libereckém kraji je opět Jablonec

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jablonec nad Nisou se umístil na první příčce ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys. Jablonečtí podnikatelé oceňují přívětivý přístup veřejné správy k podnikatelům a celkově kvalitní podmínky.

Článek

Jablonec nad Nisou je městem s vysokým podílem malých a středních firem, ve městě jsou také v rámci kraje nadprůměrné platy. Z pohledu podnikatelů má Jablonec v kraji nejlepší webové stránky, ocenili i rychlost, s jakou úředníci reagují v elektronické komunikaci. „Je to už poněkolikáté, kdy se Jablonec umístil na předních místech. To je určitě potěšitelné, ale není to jen prací samosprávy, ale všech pracovníků úřadu. To oni jsou v první linii, se kterou se občané a podnikatelé setkávají,“ řekl v reakci na vítězství jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Na druhém místě skončil Železný Brod a třetí je Liberec.

Srovnávací výzkum Město pro byznys už 12. rok hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V letošním ročníku analytici zaměřili ještě větší pozornost na přístup veřejné správy, kterou mohou radnice přímo ovlivnit. Zařazeno bylo také dotazníkové šetření mezi podnikateli.

Analytická agentura Datank hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy. Výsledky výzkumu jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí. „Samosprávám výzkum pomáhá na základě sdílení zkušeností orientovat se v podnikatelském prostředí. Sdílení dobré praxe a předávání zkušeností z jiných regionů jsou možnosti, které výzkum Město pro byznys samosprávám nabízí, a to je také důvod, proč ho Svaz měst a obcí ČR podporuje,“ řekl předseda svazu František Lukl.

Reklama

Doporučované